ГоловнаЕкономікаБізнес

Аваков розповів, як працювала "схема Курченка"

Олігарх-утікач працював за сприяння Клименка та синів Пшонки і Януковича

Аваков розповів, як працювала "схема Курченка"
Фото: news.online.ua

Слідство МВС встановило, що група ВЕТЕК Сергія Курченка протягом останніх двох років завезла без митного оформлення та сплати податків і зборів 5 млн тонн нафтопродуктів на суму 36 млрд грн.

Про це у блозі на LB.ua повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

"Нафтопродукти ввозилися на підставі документів підконтрольних Курченку офшорних компаній, які здійснювали їх придбання у іноземних підприємств-виробників в Білорусі, Росії, Румунії, Болгарії, Греції. Ввезені нафтопродукти оформлялися у Міндоходов України в режимах "транзит", "реекспорт", "митний склад" і розміщувалися під митним контролем на нафтобазах, орендованих підприємствами, які входять до групи компаній ВЕТЕК", - написав він.

Надалі вони продавалися вітчизняним нафтотрейдерам шляхом підробки фінансово-господарських документів від осіб компаній групи ВЕТЕК, які нібито отримували продукцію на підставі безтоварних операцій від фіктивних підприємств з продажу нафтопродуктів.

Після цього кошти за допомогою конвертаційних схем шляхом проведення фінансово-господарських операцій переводилися в "готівку" без сплати ПДВ та інших податків.

Нафтопродукти відвантажувалися з нафтобаз і транспортувалися до споживачів залізничним транспортом, хоча повинні були вивозитися за межі держави. Щоб приховати це, здійснювався фіктивний вивіз нафтопродуктів шляхом підробки митних декларацій.

"Вище описана незаконна схема ввезення і реалізації нафтопродуктів була організована Курченком С.В. (засновником групи компаній ВЕТЕК) за сприяння вищих посадових осіб держави: колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка, синів колишніх генерального прокурора України та президента України Артема Пшонки та Олександра Януковича", - зазначив Аваков.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram