ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" підписав газовий контракт з Китаєм на $ 400 млрд

Китайська корпорація CNPC купуватиме 38 млрд кубометрів газу на рік

"Газпром" підписав газовий контракт з Китаєм на $ 400 млрд
Фото: www.gazprom.com

Російський "Газпром" підписав 30-річний контракт на постачання природного газу з китайською компанією CNPC.

Як повідомляють "Ведомости", документ підписали під час офіційного візиту Володимира Путіна до Шанхаю у присутності президента Росії та голови КНР Сі Цзіньпіна.

Йдеться про щорічну поставку до 38 млрд куб. м газу на рік у Китай.

За словами голови "Газпрому" Олексія Міллера, загальна сума контракту - $ 400 млрд, ціну на газ він відмовився назвати, пославшись на комерційну таємницю. "Такого великого контракту немає ні з однією з компаній. Усі принципові питання вирішені. $ 400 млрд - загальна ціна контракту на 30 років", - сказав Міллер.

Росія вела переговори з Китаєм про постачання газу з 2004 року. Спочатку обговорювалися два маршрути - західний і східний - із загальним обсягом поставок до 70 млрд куб. м на рік. Але у березні 2013 було вирішено обмежитися тільки східним маршрутом з об'ємом до 38 млрд куб. м на рік.

Він передбачає будівництво газопроводу "Сила Сибіру" від Чаяндінського родовища в Якутії до Владивостока з відведенням на Китай у районі Благовєщенська. Постачання також планується здійснювати з Південно-Киринского родовища на шельфі Сахаліну.

Нагадаємо , що зараз найбільшим покупцем російського газу є Німеччина, яка минулого року імпортувала 40 млрд кубів. Україна, для порівняння, купила тільки 25,8 млрд кубометрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram