ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" може втратити $14 млрд від угоди з Китаєм, - швейцарський банк

Аналітики по-різному оцінили газову "угоду століття"

"Газпром" може втратити $14 млрд від угоди з Китаєм, - швейцарський банк
Фото: EPA/UPG

Аналітики швейцарського банку UBS підрахували, що російський "Газпром" може втратити від "угоди століття" з Китаєм $14 млрд.

Про це пише РБК.

За оцінками UBS, чиста наведена вартість (net present value, NPV) російського концерну без урахування інвестицій у цьому проекті буде негативною. Угода з китайцями може стати прибутковою тільки за умови скасування експортного мита на трубопровідний газ.

Незважаючи на це, швейцарці бачать і позитивну сторону в угоді, оскільки у довгостроковій перспективі вона посилить позиції Росії на східному газовому ринку.

Водночас американці з Bank of America Merrill Lynch припускають, що проект усе-таки матиме позитивну рентабельність, навіть без урахування пільг. За їхніми оцінками, всього в Китай поставлять близько 1 трлн куб. м газу за середньою ціною $380-400 за тисячу кубометрів. У такому разі NPV проекту становитиме $3,2 млрд.

Нагадаємо, "Газпром" підписав 30-річний газовий контракт на постачання природного газу з китайською компанією CNPC 21 травня. Загальна сума контракту становить $400 млрд, ціну на газ офіційно не озвучують.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram