ГоловнаЕкономікаБізнес

Болгарія доручила будувати "Південний потік" мільярдерові, близькому до Путіна

Геннадій Тимченко з березня входить до списку санкцій США

Болгарія доручила будувати "Південний потік" мільярдерові, близькому до Путіна
"Южный поток" в Болгарии в октябре 2013 года...
Фото: bivol.bg

Консорціум російської компанії "Стройтрансгаз" Геннадія Тимченка і болгарської Gazproekt Jug переміг на тендері з будівництва та введення в експлуатацію болгарської ділянки газопроводу "Південний потік".

Усього в тендері брали участь 11 компаній з Австрії, Бельгії, Болгарії, Німеччини, Індії, Італії, Росії, Швейцарії та Японії, пише "Прайм".

Геннадія Тимченка, компанія котрого перемогла в болгарському тендері, вважають олігархом з найближчого оточення російського президента Володимира Путіна. У березні він потрапив в американський список російських чиновників і бізнесменів, проти яких введено санкції. Євросоюз не вводив санкцій проти Тимченка.

Тим часом голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу заявив з приводу перемоги консорціуму "Стойтрансгаз" + Gazproekt, що ЄК має намір вжити заходів проти "Південного потоку", щоб домогтися виконання ним усіх європейських норм.

"У питанні енергобезпеки Євросоюз повинен дійсно говорити єдиним голосом. Я говорив сьогодні про це, і всі лідери ЄС, зокрема прем'єр Болгарії, із цим погодилися. Окремі положення [угоди про "Південний потік"] не відповідають європейським нормам, і Єврокомісія вживатиме заходів, щоб домогтися їхнього дотримання", - сказав Баррозу.

Нагадаємо, першу гілку "Південного потоку" повинні запустити 2015 року. Комерційні постачання цим трубопроводом у Європу планують розпочати в першому кварталі 2016 року, а вивести проект на повну потужність - 63 мільярди кубометрів на рік - 2018 року. Трубопровід повинен з'єднати Росію, Болгарію, Сербію, Угорщину, Словенію, Італію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram