ГоловнаЕкономікаБізнес

Шахтарі "Метінвесту" та ДТЕК дорожать своїми робочими місцями, - Волинець

Профспілковий лідер заявив, що гірникам набридла війна

Шахтарі "Метінвесту" та ДТЕК дорожать своїми робочими місцями, - Волинець
Фото: Виталий Головин

Близько 10-15% шахтарів беруть активну участь у подіях, пов'язаних з діяльністю так званих Донецької та Луганської народних республік.

Про це голова Незалежної профспілки гірників (НПГУ) Михайло Волинець розповів "Главкому", коментуючи інформацію про роботу вугільної галузі в умовах політичної та соціальної нестабільності на Донбасі.

"Може, це якоюсь мірою залежить і від власника шахти. Але я знаю і директорів державних шахт, які підбурювали до сепаратизму, але не хочу називати імена", - сказав Волинець. При цьому стосовно підприємств Ріната Ахметова, він сказав, що на території "Метінвесту" та ДТЕК не бачив людей, які б підбурювали до участі в конфлікті.

 "З "Метінвесту" та ДТЕК, напевно, одиниці беруть участь у бойових діях. Кожен дорожить своїм робочим місцем. Були провокації на шахті "Комсомолець Донбасу", коли Росія роздмухувала, що звільняють працівника, який ходив на проросійські мітинги. А потім виявилося, що такий працівник навіть ніколи не працював на шахті. Пізніше цю тему розпалювали, здається, у Свердловську", - зазначив профспілковий лідер.

"Набридла вже ця війна, поперек горла стала всім. Здебільшого шахтарі хочуть, щоб питання були врегульовані мирним шляхом. Але сказати, що вони не підтримують сепаратистів, не можна. Є частина шахтарів, які ходять на блокпости і барикади, які воюють, серед них є загиблі. Вони обдурені і різними способами туди залучені, - розповів Волинець. - Шахти не можна зупинити повністю, тому що вони затопляться, загазуются, зруйнуються гірничі виробітки... Тому шахтарі намагаються будь-яким шляхом підтримувати їх в робочому стані. Найгірше зараз керівникам шахт - їм, може, у сто разів важче, ніж робітникам. У цих умовах вони змушені відповідати за роботу підприємства, безпеку, колектив".

Волинець вважає, що "Росія сьогодні розпалила це вогнище і підкидає в нього дрова по повній програмі. Якби вона не здійснювала там дій, то, гарантую, що ніхто б тут не воював. Плюс велика кількість зброї на руках у людей, у яких десь не склалося у бізнесі, проявляли себе у кримінальному світі".

За словами голови НПГУ, більшість жителів Донбасу, включаючи шахтарів з дотаційних шахт, вважають, що подальша ескалація ситуації призведе до повного краху економіки регіону. "Розуміють, але все робиться під страхом застосування зброї. До того ж, у людей немає впевненості, що держава їх захищає сьогодні і захистить в майбутньому. Якби така впевненість була, шахтарі могли б діяти більш організовано. Але підштовхувати шахтарів до якихось масовим дій теж ні в якому разі не можна, тому що проти мирних людей зараз використовується зброя", - сказав він.

Нагадаємо, що відео з різкими коментарями Волинця в прямому ефірі російського телеканалу "РБК" стало хітом інтернету і соцмереж. На ньому шахтарський лідер критикував Росію за активну роль у розпалюванні військового конфлікту в Україні, чим викликав у ведучого шок та обурення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram