ГоловнаЕкономікаБізнес

Виробники "зеленої" енергії закликали Кабмін відмовитися від кулуарних рішень

Учасники ринку випадково стало відомо, що їм знижують "зелений" тариф

Виробники "зеленої" енергії закликали Кабмін відмовитися від кулуарних рішень

Асоціація учасників ринку альтернативних видів палива та енергії України (АПЕУ) закликає Кабінет Міністрів відмовитися від практики кулуарного обговорення законодавчих ініціатив, які можуть негативно вплинути на український ринок відновлюваної енергетики.

Про це повідомляє видання "Українська енергетика" з посиланням на прес-службу організації.

Йдеться, зокрема, йде про розпорядження Кабінету Міністрів "Про удосконалення системи розрахунків за електроенергію з альтернативних джерел енергії" від 18 червня №560-р. Документом пропонується під час розрахунку "зеленого" тарифу для всіх суб'єктів господарювання, які виробляють електроенергію з альтернативних джерел енергії, за винятком міні-ГЕС, знизити коефіцієнт пікового часу з 1,8 до 1,01. Це, в свою чергу, зменшить величину гарантованого законом "зеленого" тарифу майже вдвічі.

Як зазначив глава АПЕУ Віталій Давій, сьогодні проекти в сфері відновлюваної енергетики неадекватно сприймаються в кабінетах чиновників: обговорюється виключно величина "зеленого" тарифу, тимчасом як мову необхідно вести про вартість одиниці введених в експлуатацію потужностей і період окупності.

"Якщо метою Кабміну є усунення існуючих в Україні корупційних схем, то свої зусилля уряду необхідно направити в інші галузі: транспортну, фінансову, фармакологічну, оборонну. Сьогодні на українському ринку сонячної енергетики працює близько 50 компаній, в т.ч. іноземних, які повірили в Україну і вклали "живі" гроші в реальні інвестиційні проекти й створили нові робочі місця. У цих компаній є зобов'язання перед банками, які були взяті на основі діючого в Україні закону про "зелений" тариф ", прийнятого ще в 2009 році. А тепер їм хочуть сказати: "Ваші інвестиційні проекти будуть окупатися вдвічі довше і ваша думка нас взагалі не цікавить!", - зазначив Давій.

При цьому він також додав, що про прийняття Кабміном цього розпорядження учасникам ринку випадково стало відомо від заступника міністра Міненерговугілля Вадима Уліди. Проект цього розпорядження не було опубліковано. Також не були проведені консультації чиновників Міненерговугілля з учасниками ринку щодо доцільності радикального скорочення "зеленого" тарифу.

"Хтось каже, що "сонячна" енергетика - це дорого. Ну, тоді платите далі за російське ядерне паливо, за російський газ, що планує робити Міненерговугілля. У розвитку відновлюваної енергетики в основі стоїть створення нових генеруючих потужностей, що не залежать від геополітичних випадів", - підкреслив Давій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram