ГоловнаЕкономікаБізнес

Колесніков: повністю відмовитися від російських комплектуючих в українському авіабудуванні неможливо

Україна могла би відмовитися від закупівлі комплектуючих подвійного призначення

Колесніков: повністю відмовитися від російських комплектуючих в українському авіабудуванні неможливо
Фото: Макс Левин

Україна зараз не може повністю відмовитися від закупівлі російських комплектуючих в авіабудуванні, вважає керівник комітету Верховної Ради з питань транспорту і зв'язку, колишній віце-прем'єр і екс-міністр інфраструктури України Борис Колесніков. Про це він сказав журналістам на авіасалоні Farnborough у Великобританії.

"Це не принесе користі ні Україні, ні Росії... Номенклатура 20 тис. найменувань. Для "Антонова" і для "Мотор Січі" це будуть дуже важкі наслідки. Замінити ці комплектуючі зараз неможливо. Це не те, що буде дорожче або дешевше. Це потрібно проектувати абсолютно нові літаки під нові західні двигуни", - пояснив Колесніков.

За його словами, українська транспортна авіація сьогодні одна з найкращих у світі. Але без російських комплектуючих такий успіх не був би можливий.

"Якщо ми опинимося від російських комплектуючих, це буде неможливо технічно. Тому треба шукати вихід. Принаймні, прибрати продукцію подвійного призначення з боку росіян і з нашого боку, щоб хоча б цивільні судна могли комплектуватися і продаватися. Для Росії це буде теж збиток не менший, якщо не більший", - сказав депутат.

Раніше Борис Колесніков пропонував збільшити статутний капітал ДП "Антонов" і визначитися з пріоритетами в авіабудуванні. Фонд Бориса Колеснікова оплатив візит 20 українських студентів авіаційних ВНЗ на салон Farnborough у Великобританії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram