ГоловнаЕкономікаБізнес

ФДМ відбирає у російського олігарха причали порту в Миколаєві

У заводу Дерипаски закінчився термін оренди.

ФДМ відбирає у російського олігарха причали порту в Миколаєві
Олег Дерипаска
Фото: suchkov.net

Фонд державного майна зажадав від Миколаївського глиноземного заводу, який входить до корпорації "Русал" російського олігарха Олега Дерипаски, повернути причали Дніпро-Бузького морського торгового порту, у зв'язку із закінченням терміну оренди.

Як повідомила прес-служба відомства, зараз ФДМ веде роботу з повернення морпорту. Після цього порт перейде під управління Міністерства інфраструктури, пише Hubs.

Глиноземний завод, другий за величиною у бізнес-імперії Дерипаски, орендує причали Дніпро-Бузького порту вже 15 років. За даними губернатора Миколаївської області Миколи Романчука, МГЗ платить фонду за усі причали всього 11 млн грн на рік. Зараз МГЗ судиться з державою за те, щоб йому продовжили оренду на тих же умовах.

Слід зазначити, що майже весь обсяг перевалки порту - це боксити (алюмінієва руда) для МГЗ, тому завод Дерипаски важливий порту так, як і порт заводу.

Нагадаємо, "Русал" представлений в Україні Миколаївським глиноземним заводом, а також Запорізьким алюмінієвим комбінатом. Держава вже кілька років намагається повернути ЗАлК у свою власність через невиконання інвестором своїх зобов'язань. Справа пройшла вже дві судові інстанції і зараз розглядається у Вищому госпсуді.

Колишня влада пропонувала двом найбільшим виробникам алюмінію у світі - канадській Rio Tinto Alcan та американській Alcoa - взяти участь у спільній роботі на Запорізькому алюмінієвому комбінаті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram