ГоловнаЕкономікаБізнес

У Коцюбинському заморожено будівництво спорткомплексу через земельну суперечку з Києвом

Столиця і селище ніяк не можуть встановити межі

У Коцюбинському заморожено будівництво спорткомплексу через земельну суперечку з Києвом
Фото: eizvestia.com

У селищі Коцюбинське через земельний конфлікт навколо меж Києва заморожено будівництво спортивного комплексу національного рівня.

Як повідомляють "Экономические известия", попередня домовленість про будівництво об'єкта була досягнута ще у 2010 році між Коцюбинською сільрадою та керівництвом мережі будівельних гіпермаркетів "Епіцентр".

"Планувалося, що комплекс буде розташовано на ділянці землі у 10,7 га. "Епіцентром" спеціально для Коцюбинського було закуплено спеціалізоване обладнання вартістю близько 10 млн грн, яке вже кілька років лежить на складі готове до встановлення. Для будівництва споруди також повинні були бути залучені інвестиції у 150-200 млн грн (за цінами 2010 року). Передбачалося, що новим спортивним комплексом користуватимуться працівники "Епіцентру", жителі Коцюбинського та професійні спортсмени", - заявив Петро Михайлишин, керівник мережі "Епіцентр".

Особливі надії на зведення спортивно-оздоровчого комплексу покладають у жіночому футзальному клубі "Біличанка" (смт. Коцюбинське), який є дев'ятикратним володарем кубка України з футзалу, двократним чемпіоном Євразії (2004, 2007 рр..) та чемпіоном Європи 2010 року. У команді "Біличанка" грала найкраща футзалістка світу 2009 року Аліна Горобець, а сьогодні гравець збірної України з футзалу. Сама жіноча збірна України з футзалу на 80% складається з гравців ФК "Біличанка".

"Але, наші фіналістки змушені орендувати приміщення для тренувань у місті Києві на комерційних умовах. А у молодих спортсменів, які повинні прийти на зміну "ветеранам", можливості тренуватися немає взагалі", - розповідає голова селищної ради Коцюбинського Вадим Садовський.

Проект будівництва не вдається реалізувати у зв'язку з тим, що на сьогодні між смт. Коцюбинське та Києвом немає затвердженого кордону. Селище є окремою територіально-адміністративною одиницею, проте у державному земельному кадастрі вважається частиною Києва. У результаті цього подальше будівництво спортивно-оздоровчого комплексу заблоковано. З одного боку, Київська міськрада не бажає провести розмежування земель, що відносяться до Києва, та земель, що відносяться до Коцюбинського. З іншого боку, реалізації соціального проекту перешкоджають органи земельних ресурсів, які не бажають внести інформацію про землі Коцюбинського до бази даних державного земельного кадастру.

При цьому для вирішення проблеми потрібно всього одне рішення Київської міськради, погоджене з Київською облрадою, в якому будуть встановлені межі селища, коментує юрист Сергій Ярош.

"В інших областях України для нас охоче відкривають двері, і ми прямо зараз реалізуємо низку подібних соціальних некомерційних проектів у Західній Україні. З боку місцевих громад потрібно тільки сприяння у виділенні земельних ділянок. Сподіваємося, що проект спортивного комплексу в Коцюбинському таки вдасться реалізувати. Принаймні, ми не втратили до нього інтерес. Розміщувати великі спортивні комплекси поблизу Києва цілком виправдано, оскільки у столиці тренуються лідери вітчизняного спорту", - заявив з цього приводу Михайлишин.

Інвестор, місцева влада та жителі Коцюбинського сподіваються на те, що нова народна влада дійсно надасть місцевим громадам право розпоряджатися своєю землею.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram