ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія знову запропонувала Україні газову знижку у $100

"Газпром" не проти досягти миру до рішення Стокгольмського арбітражу

Росія знову запропонувала Україні газову знижку у $100
Олександр Новак, міністр енергетики РФ
Фото: pravdaurfo.ru

Росія пропонує Україні знизити ціну на газ на $100, не чекаючи на рішення Стокольмського арбітражу. Таким чином, вартість газу становитиме не $485,5, а $385,5 за тисячу кубометрів.

Про це заявив міністр енергетики РФ Олександр Новак за підсумками двосторонньої зустрічі Росія-ЄС щодо газу, пише "Прайм".

Він додав, що це рішення можуть ухвалити за додатковими угодами. "Газпром" вже пропонував 100-доларову знижку, але Україна відхилила її. Прем'єр Арсеній Яценюк заявив, що ця знижка надається і скасовується рішенням російського уряду, якому Україна не довіряє.

Новак на прес-конференції також нагадав, що борг "Нафтогазу України" перед "Газпромом" становить, за версією Росії, $5,3 млрд. Неоплаченими залишаються 11 млрд кубометрів газу.

Він також заявив, що ситуація з газом в Україні критична і не виключив, що взимку розпочнеться несанкціонований відбір транзитного палива.

Нагадаємо, що знижку у $100 прописано в "харківських угодах" у квітні 2010 року, коли Москва і Київ домовилися про те, що в обмін на продовження перебування Чорноморського флоту РФ в Україні Москва знижує ціну на газ коштом зниження мита на експорт цього ресурсу. Однак знижку на газ скасували 1 квітня відразу після незаконної анексії Криму Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram