ГоловнаЕкономікаБізнес

Відібрані у Фірташа титанові рудники можна продати по $3-5 млрд, - експерт

Бутко радить вжити реальних заходів з відновлення держконтролю над підприємствами

Держава мусить зробити реальні дії, спрямовані на відновлення держконтролю над Іршанським гірничо-збагачувальним комбінатом і Вільногірським гірничо-металургійним комбінатом, які в п'ятницю повернули з оренди "Кримського титану".

Таку думку висловив віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин В'ячеслав Бутко, пише РБК-Україна.

"Термін оренди ІГЗК і ВГМК підприємством "Кримський титан" закінчився. ФДМ заявив, що передав держпідприємства ІГЗК і ВГМК у сферу управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. Рішення правильне з кількох причин. По-перше, необгрунтовано низька орендна плата за підприємства, здатні генерувати сумарний прибуток у обсязі $350 млн на рік. По-друге, відсутність інвестицій у розвиток комбінатів з боку орендаря. По-третє, доцільність проведення відкритого приватизаційного аукціону з продажу ІГЗК і ВГМК - продаж цих підприємств може принести до державного бюджету по $3-5 млрд за кожне, що найвищою мірою вагомо і актуально у вкрай складний для нашої країни час", - повідомив Бутко.

Право господарювання на майнових комплексах ІГЗК і ВГМК закріплено за державним підприємством "Об'єднана гірничо-хімічна компанія". Однак економіст вважає, що ситуація з відновленням держконтролю над цими підприємствами наразі вкрай далека від завершення.

"Наївно сумніватися в тому, що Group DF, яка має контрольний пакет акцій "Кримського титану", всіляко чинитиме опір втіленню в життя рішення, через яке вона втратила контроль над двома високорентабельними підприємствами. Можливо, розвиток ситуації з ІГЗК і ВГМК стане тестом для влади, який покаже, чи мають намір її представники відстоювати інтереси держави, чи у всьому погодяться з представниками окремих олігархічних груп. Зрозуміло, продаж комбінатів на відкритому аукціоні можливий лише у разі відсутності орендних зобов'язань, а також після реального повернення ІГЗК і ВГМК в розпорядження держави", - вважає Бутко.

Фахівці галузі, що сформували Громадську робочу групу з питань розв'язання проблем титанової галузі України, вважають, що ситуація з ІГЗК і ВГМК впливає і на перспективи відновлення держконтролю над ПАТ "Сумихімпром", недопущення його ліквідації з подальшою передачею цілісного майнового комплексу підприємства на користь Group DF, що належить бізнесменові Дмитру Фірташу і колишньому главі Адміністрації президента (2010-2013) Сергію Льовочкіну.

Перебуваючи в оренді у ПрАТ "Кримський титан" (контрольний пакет акцій належить Фірташу), ІГЗК і ВГМК мали статус філій "Кримського титану". Заборгованість "Сумихімпром" перед "Кримським титаном" сформувалася значною мірою за поставки сировини з ІГЗК і ВГМК. Результатом формування заборгованості стало доведення ПАТ "Сумихімпром" до стану банкрутства через керовані Фірташем і Льовочкіним підприємства. Про це заявили у своєму відкритому зверненні члени Громадської робочої групи з питань вирішення проблем титанової галузі України.

"Звернення робочої групи опубліковано більш як десять днів тому. Наскільки мені відомо, реакції на нього з боку більшості одержувачів документа - Кабмін, Генпрокуратура, МВС, Мін'юст - немає. Сподіваюся, це пов'язано виключно з високим рівнем зайнятості зазначених держорганів питаннями силового протистояння на сході країни і влада не планує ігнорувати заклик до наведення порядку в галузі, підприємства якої зараз знаходяться під контролем Фірташа. Для вирішення проблем, що виникли через доведення до банкрутства "Сумихімпром" і оголошену в 2012 році санацію підприємства, яка досі не розпочалася, доцільно відновлення державного контролю над ІГЗК і ВГМК", - заявив Бутко.

Нагадаємо, 5 вересня ФДМ звернувся в Генеральну прокуратуру і Міністерство юстиції з проханням розслідувати умисне доведення до банкрутства "Сумихімпром", направивши листа до Генпрокуратури зі зверненням щодо виявлених ФДМ фактів, які свідчать про завдання менеджментом "Сумихімпром" значного економічного збитку підприємству і містять ознаки кримінального правопорушення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram