ГоловнаЕкономікаБізнес

Експерти запропонували перекласти на бойовиків Донбасу частину держборгу України

Україна має право списати 110 млрд грн кредитів за Донбас і Крим

Експерти запропонували перекласти на бойовиків Донбасу частину держборгу України
Фото: EPA/UPG

Окремі райони Донецької та Луганської областей, які отримають особливий статус, разом із територією повинні отримати і частину боргів України.

Таку думку висловили експерти "CASE Україна" у "Фейсбуку".

"До кінця року державний борг сягне позначки 900 млрд грн, або понад 46 тис. грн боргів на кожного працюючого. Обслуговування цього боргу наступного року перевищить 70 млрд грн - більш ніж 2 тис. грн із кожного працездатного українця. Ці борги з'являлися, тому що всім надавалася дешева комуналка, тому що популісти роздавали "Юлині" і "Вітині" тисячі, бо для розваги організовували в борг Євро-2012. Отже, віддавати ці борги потрібно теж пропорційно "з'їденому". За нашими розрахунками, на окуповані райони Донбасу припадає 70 млрд грн їхнього боргу. Також варто Росії передати на обслуговування 40 млрд грн боргів кримчан - нам чужого не треба", - вважають в аналітичному центрі.

За оцінками експертів, Україна має право проігнорувати понад 10% своїх боргів, що удвічі більше, ніж $3 млрд, які Україна повинна повернути Росії в грудні 2015 року.

"Такий підхід до розподілу боргу обговорюється при відокремленні Шотландії. Тому це не просто фантазії бандерівців, а світова практика", - наголошено в повідомленні.

Також подано порівняння розміру держборгу до приходу до влади Віктора Януковича і зараз.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram