ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін вніс до Ради законопроект про розкриття кінцевих власників компаній

Бенефіціарам заборонять ховатися за офшорними фірмами

Кабмін вніс до Ради законопроект про розкриття кінцевих власників компаній
Фото: EPA/UPG

Кабінет Міністрів запропонував Верховній Раді ухвалити законопроект, який зобов'язує розкрити імена кінцевих власників компаній.

"Ми вносимо в парламент з тим, щоб завтра проголосувати, законопроекти, які суттєво вплинуть на те, щоб корумповані чиновники не були у владі. Перший закон - щодо визначення кінцевих вигодонабувачів юридичних осіб. Яка суть цього закону? Будь-які суб'єкти підприємницької діяльності - компанії, акціонерні товариства, муситимуть розкривати всю інформацію про своїх власників", - сказав прем'єр Арсеній Яценюк сьогодні на засіданні уряду, пише УНІАН.

"Тепер розкриється інформація про всіх власників. Щоб чиновники не ховалися за родичами або офшорами", - заявив він.

Такий законопроект зареєстровано у Раді під номером 5114. Якщо депутати його підтримають, в Господарському кодексі з'явиться поняття "Кінцевий вигодонабувач підприємства", а в Кримінальному - стаття за відмову підприємства розкрити інформацію про своїх власників.

Цей законопроект також вводить норму про розкриття даних про власників нерухомості. "Після ухвалення закону будь-який громадянин України отримає інформацію про власників нерухомості України. Побачимо, в кого є які будинки, квартири, нерухомість і отримаємо доступ до всіх баз даних про власників нерухомості", - додав Яценюк.

Нагадаємо, що з кінця 2013 року в Україні відкрито єдиний держреєстр компаній, де можна знайти інформацію про непублічні ТОВи. Також у вільному доступі є досить докладна інформація про акціонерні товариства. Але ні там, ні там часто не вказано фізичних осіб, які стоять за конкретною компанією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram