ГоловнаЕкономікаБізнес

Податкова міліція ліквідувала великий тіньовий фінансовий центр

У ДФС назвали справу про "центр ЗЕД-аутсорсингу" унікальною

Податкова міліція ліквідувала великий тіньовий фінансовий центр
Фото: newsru.ua

Оперативники податкової міліції ліквідували тіньовий "центр ЗЕД-аутсорсингу", який надавав послуги із заниження цін на імпортовані товари, митного очищення і продажу "імпортного" податкового кредиту фіктивним підприємствам і конвертаційним центрам.

Про це повідомила прес-служба першого заступника голови Державної фіскальної служби України Володимира Хоменка, повідомляє УНІАН.

У 2012-2014 роках учасники злочинної групи створили низку комерційних підприємств, які імітували активну легальну господарську діяльність, а насправді надавали незаконні послуги великим українським імпортерам іноземних товарів. Тільки у 2014 році через цей "центр ЗЕД-аутсорсингу" на територію України з порушеннями митного і податкового законодавства ввезено товарно-матеріальних цінностей на суму понад 72 млн. грн.

Слідство встановило, що послугами цього центру з метою приховування реальної ринкової вартості імпортних товарів від митного оформлення (і, як наслідок, зниження бази оподаткування за ПДВ) тривалий час користувалися кілька великих гравців у сфері роздрібного продажу квітів, продуктів харчування та меблів.

Крім того, для прикриття незаконної діяльності та блокування процесуальних дій з боку правоохоронних органів організатори і співучасники "центру ЗЕД-аутсорсингу" спеціально зареєстрували адвокатське об'єднання та отримали посвідчення адвокатів. В офісі цього об'єднання були бухгалтерія і податкова звітність фіктивних СПД. При цьому оформлення митної документації, як правило, здійснювали в "мобільному офісі" - спеціально обладнаному автомобілі співучасниці цієї злочинної групи.

Під час обшуків вилучено підроблені штампи та печатки Держкарантину, Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, Державної екологічної інспекції у Київській обл., Державної санітарно-епідеміологічної служби України, а також печатки підприємств нерезидентів (Нідерланди, Великобританія), міжнародні контракти, інвойси, сертифікати якості ввезеного товару, міжнародні товарно-транспортні накладні, податкові накладні, акти виконаних робіт, рахунки фактур, незаповнені бланки вантажних митних декларацій з печатками "Ввіз дозволено", печатки підприємств-резидентів.

За словами першого заступника голови ДФС Володимира Хоменка, справа про "центр ЗЕД-аутсорсингу" є по-своєму унікальною і показовою. Це приклад так званої "інтелектуальної злочинності" і показник високого рівня професіоналізму оперативних співробітників і слідчих. Приблизний розмір завданого збитку оцінять після проведення перевірок усіх підприємств, що входили до "центру ЗЕД- аутсорсингу", а також підприємств-контрагентів і конвертаційних центрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram