ГоловнаЕкономікаБізнес

Російська МТС розглядає продаж частки в українській "дочці"

Судячи з усього, компанія намагається захистити себе від українських санкцій

Російська МТС розглядає продаж частки в українській "дочці"

Російська телекомунікаційна компанія "Мобільні ТелеСистеми" (МТС) виставила на продаж частину своєї української дочірньої компанії "МТС-Україна".

Про це пише російське видання "Ведомости" з посиланням на одного з російських бізнесменів і джерело, близьке до акціонерів компанії. Про переговори знають також два українських підприємці, пише видання. За їхніми словами, МТС обрала банк для оцінювання активу, але не каже, який саме. Один з них уточнив, що це частина «великої міжнародної групи».

«Питання [про можливу операцію] обговорюється», але не на високому рівні, сказало виданню джерело в АФК "Система" (основний власник МТС). За його словами, "виникає багато різних ідей" у зв'язку з високими ризиками, яких зазнає російський бізнес в Україні. За словами близького до МТС джерела, сенс можливої угоди може бути, зокрема, в тому, щоб убезпечити виплати дивідендів, - зараз українська компанія платить дивіденди російській і це може обурити українську владу, пояснює він.

Джерело в МТС запевняє, що оператор шукає західного партнера, щоб розділити з ним тягар інвестицій в ліцензії та мережі 3G. Ідея в тому, щоб новий інвестор увійшов в капітал компанії і частково фінансував будівництво в обмін на участь у дивідендах української "дочки" МТС. За його словами, поки немає певності ні в сумі, ні в частці, немає й тих, хто зацікавився цією можливістю, хоча пошуки почалися ще влітку. Як консультантів обрано два великі банки. Що це за банки, джерело також не говорить.

"МТС-Україна" обслуговувала на кінець червня 23,07 млн абонентів - компанія займає друге місце за розміром абонентської бази після "Київстару".

МТС не має наміру йти з України, каже представник оператора Дмитро Солодовников. Компанія зацікавлена в розвитку бізнесу й інфраструктури, зокрема мереж нових поколінь, продовжує він. Можливого продажу частини акцій української «дочки» він не коментує.

До думок про продаж частини українського бізнесу оператора підштовхнула складна політична ситуація, розповідають усі співрозмовники "Ведомостей". Вони пояснюють, що в української влади регулярно виникають питання до російських власників. Джерела згадують нещодавню історію з конкурсом на частоти третього покоління (3G). Національна комісія з держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) збиралася не допустити до конкурсу на отримання 3G-ліцензій компанії, більш ніж 50% яких належать російським акціонерам. Правда, в підсумку НКРЗІ не ухвалила ніяких конкретних рішень щодо російських компаній, а джерело в МТС запевняє, що "компанію допустять до торгів".

Нагадаємо, раніше Кабінет Міністрів повідомив про намір ввести санкції проти 209 російських компаній і 1000 фізосіб. Однак назв компаній і імен бізнесменів досі не оприлюднено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram