ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" відмовився від частини платежу "Газпрому" за транзит

Росія переплатила, що вибити собі аргумент у Стокгольмському арбітражі

"Нафтогаз" відмовився від частини платежу "Газпрому" за транзит
Фото: obozrevatel.com

"Нафтогаз України" повернув "Газпрому" частину коштів, перерахованих в оплату за транзит газу територією України.

"У понеділок увечері перерахували ті кошти, які вони переплатили за транзит газу, здійснений у вересні-жовтні", - заявили у прес-службі української компанії агентству РБК-Україна. Прес-служба відмовилася озвучити конкретні суми оплати і перерахунку. "Ця інформація конфіденційна", - зазначив представник НАКу.

При цьому у "Нафтогазі" уточнили, що рахують ставку транзиту на підставі ціни на російський газ 268,5 долара за тисячу кубометрів.

Нагадаємо, "Газпром" вважає, що його газ коштує дорожче, і, оскільки ціни поставок і транзиту пов'язані, платить за прокачку газу більше, ніж просить "Нафтогаз". Прийняти ці гроші у повному обсязі - значить автоматично визнати російську ціну на газ. Оскільки Україна і Росія судяться щодо ціни у Стокгольмському арбітражі, зробити це "Нафтогаз" не може.

Аналогічна ситуація сталася в серпні цього року, коли НАК повністю повернув платіж "Газпрому" за липень. У "Нафтогазі" вважають, що передоплата "Газпрому" за транзит російського газу (її отримали за Віктора Януковича) закінчилася лише у вересні.

У Брюсселі наприкінці жовтня Україна і Росія домовилися, що з 1 листопада по 31 грудня цього року ціна на газ становитиме 378 доларів за тисячу кубометрів. За вересень і жовтень домовленостей про ціну не було.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram