ГоловнаЕкономікаБізнес

АПК виведе Україну з кризи, - експерти

Торгові пільги дозволили збільшити експорт сільгосппродукції в Євросоюз

АПК виведе Україну з кризи, - експерти
Фото: marketplace.org

Набуття чинності з 1 листопада положень про асоціацію з ЄС виявило позитивні тенденції для економіки країни. Хоча, враховуючи загальний стан виробництва і політичну ситуацію, на загальному тлі вони виявилися майже непомітними, їхній вплив у довгостроковій перспективі безперечний. У цьому одностайні більшість експертів. Причому, на їхню думку, найбільш позитивну динаміку демонструє агропромисловий комплекс.

Владислава Рутицька, експерт агроринку, зазначає: "З упевненістю можна констатувати, сільське господарство може вивести Україну з кризи в найближчі роки. По-перше, частка агропромислового комплексу у ВВП України наближається до позначки 20%, що передбачає збільшення впливу агросфери на систему державних фінансів та збільшення надходжень до бюджету. По-друге, протягом 2013-2014 років, на відміну від промисловості та будівництва, сільське господарство демонструє позитивну динаміку виробництва. і сьогодні левову частку поставок продукції в Євросоюз становить сільськогосподарська продукція".

Автономні торгові преференції ЄС показали конкурентоспроможність української продукції, адже, за даними Держкомстату, завдяки їм експорт товарів з України до Європи у 2014 році виріс на 14%, вважає експерт.

"Ці автономні торгові преференції - унікальний шанс продемонструвати нашим європейським партнерам можливості вітчизняних товаровиробників. На сьогодні вже є чудовий показник нарощування експорту в країни Європи", - вважає Віталій Філатов, генеральний директор ТОВ "ВЕДЕРСТАД", експерт ринку техніки та обладнання.

Аграрний бізнес - серед основних вигодонабувачів від угоди. Експортери підсилюють свою присутність на європейських ринках, які раніше були закриті шляхом нетарифних бар'єрів. Серед них як експортери зерна та олійних (пшениця, ячмінь, кукурудза, горох, соя), так і переробники (м'ясо-молочна продукція, масло), для яких з'явилося пільгове "вікно можливостей" для виграшу часу для адаптації до європейських галузевих стандартів", - додав він.

Нагадаємо, в серпні ЄС підтримав рішення Єврокомісії в односторонньому порядку зменшити митні збори для українських товарів на європейському ринку. Єврокомісія зважилася на такий крок ще 11 березня. Зокрема, ЄС в односторонньому порядку зменшить або усуне мита ЄС на товари, вироблені в Україні.

Також експерти погоджуються з тим, що в останні місяці робота МінАПК була спрямована на адаптацію українського законодавства до вимог ЄС. "Аналіз органів державного управління показав, що саме Міністерство аграрної політики на сьогоднішній день виявилося найбільш динамічним і орієнтованим на зміни", - стверджує Рутницький. В рамках Угоди про європейську асоціацію є дві сторони - Україна і Євросоюз.

При міністерстві створено раду з питань європейської інтеграції - постійний дорадчий орган, завдання якого залучення представників громадських об'єднань агропромислового комплексу, національних та міжнародних неурядових організацій, а також вчених для формування та забезпечення реалізації ключових напрямів розвитку агропромислового комплексу та забезпечення продовольчої безпеки України згідно з європейським досвідом. Рада вже надала низку пропозицій міністерству щодо розробки планів адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу в агропромисловому комплексі та поліпшення експортних позицій України на ринку Європейського Союзу.

"Для нашої країни і сільського господарства потрібен, насамперед, доступ на ринок ЄС, адже - це понад 500 млн осіб. Для того, щоб його отримати, треба мати квоти для торгівлі та відповідати вимогам ЄС щодо якості та безпеки продуктів. Орієнтуючись на поліпшення інвестиційного та бізнес-клімату та підвищення конкурентоспроможності товарів сільського господарства, сьогодні МінАПК працює над поліпшенням діалогу між державним і приватним секторами, рішенням санітарних та фітосанітарних питань. Євросоюз готовий допомагати технічно, технологічно і шляхом консультацій", - зазначає експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram