ГоловнаЕкономікаБізнес

Усі державні шахти продадуть або закриють

Обсяг дотацій вугільної галузі на колишній рівень не повернеться

Усі державні шахти продадуть або закриють
Фото: www.dtek.com

У підписаній у п'ятницю коаліційній угоді закріплене зобов'язання протягом 2015-2016 років приватизувати всі вугледобувні підприємства, а всі шахти, які не вдалося продати, - до 2020 року ліквідувати або консервувати.

При цьому влада мусить створити систему підтримки шахтарів, які залишаться без роботи, і решти жителів населених пунктів, де буде закрито шахти.

Коаліція зобов'язалася в другому кварталі 2015 року прийняти законодавчі акти, щоб забезпечити самоокупність видобутку вугілля.

До 2020 року державна підтримка шахт має скоротитися до мінімального обсягу (тільки з метою водовідливу та захисту довкілля).

При цьому буде заборонено державну підтримку модернізації/технічного переоснащення шахт, будівництва нових шахт і шахт, переданих в оренду та концесію.

Крім того, коаліція вирішила зафіксувати щорічний загальний обсяг державної підтримки вугільної галузі на п'ять років у розмірі, що не перевищує поточний рівень державної підтримки вугільних шахт, які перебувають на контрольованій Україною території. При цьому щорічно будуть зменшуватися (не менш ніж на 20%) витрати на видобуток вугілля і збільшуватися (не менш ніж на 20%) витрати на охорону праці, захист довкілля, реструктуризацію вугільної галузі та соціальну підтримку працівників, які звільняються.

На вугільному ринку також мають впровадити біржові електронні торги і ліквідувати держпідприємство "Вугілля України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram