ГоловнаЕкономікаБізнес

"Роснефть" через санкції та низькі ціни подешевшала на 40%

Російський нафтовий гігант виявився вразливим до зовнішніх чинників

"Роснефть" через санкції та низькі ціни подешевшала на 40%
Фото: www.gazeta.ru

Ринкова вартість компанії "Роснефть" від початку року подешевшала майже на 40% через введені Заходом секторальні санкції та спадання цін на нафту. Це друга за величиною компанія Росії, на яку припадає понад 5% світового видобутку нафти.

Компанія коштує тепер близько 50 мільярдів доларів, повідомляє Bloomberg, при тому що 2013 року вона купила ТНК-ВР за 55 мільярдів. Голова компанії Ігор Сєчин припустив, що це злиття повинно забезпечити "Роснефти" капіталізацію на 120 мільярдів доларів.

Видання зазначає, що на "Роснефти" висить також 60 мільярдів доларів боргу перед кредиторами і власниками облігацій. Половину з них потрібно виплатити до кінця наступного року.

"Агресивне розширення і накопичені борги зробили їх вразливішими до спадання цін на нафту і впливу санкцій", - наголошує представник Allianz Investments Олег Попов.

Теоретично, за оцінкою аналітика Олексія Булгакова із Sberbank CIB, "Роснефть" може почуватися нормально в разі навіть 75 доларів за барель, але тоді їй доведеться забути про будь-які інвестиції та витрачати гроші тільки на підтримку діяльності.

Нагадаємо, що сьогодні вранці нафта сорту Brent коштувала 72 долари за барель.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram