ГоловнаЕкономікаБізнес

Бізнесу запропонували активніше використовувати механізми СОТ і ЄС

Влада обіцяє підтримку українським експортерам

Бізнесу запропонували активніше використовувати механізми СОТ і ЄС
Фото: http://podrobnosti.ua

Українському бізнесу треба активніше використовувати механізми Світової організації торгівлі та Угоди про асоціацію з ЄС для просування та захисту своїх інтересів за кордоном. Про це йшлося на експертному форумі "Захист національних експортерів на міжнародних ринках за допомогою інструментів СОТ" під егідою Американської торгової палати, пише РБК-Україна.

"Просуваючись шляхом імплементації торговельної частини Угоди про асоціацію з ЄС, уряд націлений на створення нових можливостей для українських експортерів. У 2015 році Україна введе близько 3000 стандартів, гармонізованих із законодавством Євросоюзу. Дія автономних преференцій (з урахуванням спаду промислового виробництва і ВВП) в 2014 році принесла Україні збільшення експорту товарів на зовнішні ринки на 10-12%", - повідомив заступник міністра економічного розвитку Валерій Пятницький.

Заступник міністра також закликав українські приватні компанії-експортери активніше захищати свої інтереси за кордоном. "Приватні компанії можуть і повинні ініціювати вирішення конкретних проблем в юридичній площині. Для цього є достатня кількість інструментів. Щоб допомогти компаніям, які самі не можуть фінансувати арбітражне вирішення спорів, функціонують спеціальні міжнародні організації, наприклад, консультативний центр у Женеві. Нам потрібно використовувати стратегічний підхід відстоювання своїх позицій на міжнародних ринках. Уряд допоможе в цьому компаніям, адже виключно політичні рішення, наприклад, обмежувальні торгівельні заходи у відповідь, не завжди вирішують проблему", - зазначив Пятницький.

Заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль в свою чергу пообіцяла, що в найближчому майбутньому в Україні створять центр обробки інформації, який акумулюватиме дані про норми і правила, що діють в Україні і ЄС та плануються до впровадження. Такий центр може стати основним елементом планування діяльності для вітчизняного бізнесу.

"Успіх імплементації зони вільної торгівлі з ЄС значною мірою залежатиме від поведінки національного бізнесу. Українському бізнесу дуже важливо навчитися розуміти європейське економічне регулювання, наприклад, які можливості отримання сертифікату Євро-1. Також створять механізм врегулювання торгівельних суперечок", - підкреслила Зеркаль.

Вона вважає за необхідне активніше підключати до захисту національного бізнесу дипломатичні структури, торгово-промислові палати і представництва. Також, за її словами, не варто нехтувати інструментами більш глобального рівня - зокрема, Світовій організації торгівлі. "На жаль, сьогодні бізнес не повною мірою використовує механізми СОТ, оскільки більше думає про витрати на юридичне рішення конкретного спору, а не про стратегічні переваги, які можна отримати", - констатує вона.

З нею згоден і в.о. президента Американської торгівельної палати в Україні Тарас Качка. "Вирішення спорів в рамках СОТ - найефективніший спосіб досягнення кінцевої стратегічної мети. Для запуску цих процесів необхідно посилити інституційну ефективність профільних міністерств і забезпечити активнішу позицію бізнесу", - заявив Качка.

Під час дискусії, фахівці провідних українських та світових юридичних компаній з вирішення торгівельних суперечок пояснили найважливіші особливості вирішення спорів у міжнародних арбітражах.

Як приклад керівний партнер компанії King & Spalding (Женева) Деніел Кросбі навів торговий диспут в рамках СОТ між Україною і Австралією. За його словами, це питання має системне значення для світової практики захисту прав інтелектуальної власності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram