ГоловнаЕкономікаБізнес

Steel Mont відкинула звинувачення в постачанні неякісного вугілля з ПАР

Британці заявили, що продавали паливо дешевше, ніж по 134 долара

Steel Mont відкинула звинувачення в постачанні неякісного вугілля з ПАР
Архивное фото
Фото: politikus.ru

Британська компанія Steel Mont Trading відкинула звинувачення у постачаннях неякісного вугілля з Південно-Африканської Республіки.

"Вугілля, яке поставила SMT, можна спалювати у котлах, котрі працюють на донецькому вугіллі марок А і П. Це доведено успішним використанням у котлах типу ТП-100 і ТП-210 на Зміївській та Трипільській ТЕС державної компанії "Центренерго", яке характеризувалося прийнятними технічними, економічними та екологічними показниками. За останні два тижні використання південноафриканського вугілля на цих ТЕС не було жодної скарги з цього приводу", - йдеться в прес-релізі компанії.

Steel Mont також зазначив, що ціна африканського вугілля в розмірі 134 долара за тонну, яка фігурує у ЗМІ, не відповідає дійсності. Компанія не називає справжню вартість палива, посилаючись на комерційну таємницю, але запевняє, що вона не змінювалася з моменту підписання контракту 19 серпня цього року.

Також наголошується, що угоду підписали на умовах CIF (тобто продавець виконав умови контракту в момент навантаження вугілля на судно). При цьому до угоди дійсно підписали поправки щодо доставки вугілля безпосередньо на станції, які враховували вартість розвантаження суден у порту (9,5 долара за тонну з ПДВ) і перевезення вугілля на ТЕС (10-11 доларів за тонну з ПДВ). Однак заробляла на цьому не Steel Mont, а форвардингова компанія MTA Service.

Нагадаємо, що у справі про закупівлі вугілля в ПАР затримано директора "Укрінтеренерго" Володимира Зіневича. Генпрокуратура підозрює його в тому, що він уклав контракт зі Steel Mont Trading Ltd про придбання вугілля у кількості 1 млн метричних тонн, яке за окремими якісними показниками було заздалегідь непридатним для використання на українських теплоелектростанціях. При цьому вартість палива нібито виросла з 86 доларів за тонну до 134.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram