ГоловнаЕкономікаБізнес

Нафта Brent впала нижче за 65 доларів

ОПЕК знову обвалила нафтові ціни

Ціна нафти європейського сорту Brent на торгах у понеділок опустилася до чергового п'ятирічного мінімуму - 64,98 долара за барель і далі падає. Востаннє нафта коштувала так мало ще у вересні 2009 року, пише Bloomberg. Американський сорт WTI сьогодні досяг позначки 61,82 долара, що для нього є мінімумом з липня 2009 року, і теж знижується.

"Ми далі шукаємо дно і можемо не знайти його, поки ОПЕК не перегляне свою політику або низькі ціни не призведуть до скорочення виробництва", - цитує агентство аналітика Commerzbank Євгена Вайнберга.

Нове зниження спровокував свіжий прогноз ОПЕК. Картель повідомив, що у 2015 році попит на його нафту становитиме 28,9 млн барелів на добу. Водночас глобальний попит на нафту наступного року організація оцінила приблизно у 92 млн барелів щодня. Нижчий попит на нафту, ніж той який прогнозують в ОПЕК, востаннє фіксували ще у 2003 році.

Після попередньої заяви ОПЕК, яка 27 листопада відмовилася скорочувати свій видобуток нижче за 30 млн барелів на добу, нафта Brent подешевшала на 16%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram