ГоловнаЕкономікаБізнес

Reuters опублікував розслідування про Курченка

Сумнівна газова фірма "Лідергаз" виявилася пов'язана і олігархом-втікачем

Reuters опублікував розслідування про Курченка
Фото: korrespondent.net

Агентство Reuters опублікувало велике розслідування про українського олігарха-втікача Сергія Курченка й про те, як він розбагатів на перепродажу російського газу.

За даними видання джерел в газовій галузі України, включаючи одного з колишніх топ-менеджерів Курченка, бізнесмен таємно контролював маловідому компанію "Лідергаз". Номінальні власники фірми виявилися підставними особами і знайти їх не вдалося, а офіс - на занедбаному заводі в Києві, пише Reuters.

"Він використовував підставних директорів в "Лідергазі". Він купував газ у компаній [Дмитра] Фірташа, а потім перепродував його на ринку", - розповів колишній високопоставлений чиновник. "Все почалося в 2012 році і до липня 2013-го вже закінчилося. Там було всього кілька великих угод, на них і заробили гроші", - повідомило інше джерело видання.

"Лідергаз" купував газ $397 за тисячу кубометрів, або більш ніж на $30 нижче ринкової ціни, і потім перепродував його вже за справжньою вартістю. Одним з покупців була і дочірня структура "Нафтогаз", яка платила за газ Курченка $430 за тисячу кубометрів.

З такими цінами прибуток "Лідергазу" міг становити $100 мільйонів. Але в реальності заробіток міг бути навіть більшим, оскільки компанія утримувала ПДВ при перепродажу, але не перераховувала його в скарбницю.

Курченко нібито працював у тісній зв'язці з довіреними особами Віктора Януковича. Його співробітники отримували інструкції текстовими повідомленнями на телефони ввечері в неділю після щотижневих зустрічей Курченка з близьким помічником Януковича. Він розповів, що в обов'язки Курченка входила організація непрозорих угод на паливному ринку з використанням заплутаних схем і великого обсягу необлікованої готівки.

Окрім того, статистика поставок газу свідчить про те, що Курченко був пов'язаний з Фірташем. Хімзаводи останнього, як з'ясувалося, продавали "Лідергазу" паливо дешвше, ніж купували самі.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вважає, що за Курченком стоїть старший син Януковича Олександр. "Олександр приймав усі рішення. Курченко та Олександр Янукович діяли як одна група", - сказав Аваков. При цьому сам Янукович звинувачення спростовує і стверджує, що ані він, ані його керуючі не мали жодних особистих або ділових стосунків з Курченком.

Нагадаємо, що Курченко раніше був великим олігархом. За часів президентства Януковича він придбав харківський футбольний клуб "Металіст", Одеський НПЗ, Херсонську нафтоперевалку, медіахолдинг УМХ і частки в двох банках. Зараз він як і раніше контролює "Металіст" і багато ЗМІ. Інші активи у нього або відібрали, або вони самі збанкрутували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram