ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна домовилася з Польщею про будівництво нового газопроводу

Новий газопровід обійдеться українській стороні в 245 млн доларів

Україна домовилася з Польщею про будівництво нового газопроводу
Фото: EPA/UPG

У середу у Варшаві оператори газотранспортної системи України ("Укртрансгаз") і Польщі (Gaz-System) підписали угоду про взаємодію.

Як повідомляється на сайті "Укртрансгазу", документ передбачає інтеграцію газотранспортних систем обох держав, щоб збільшити обсяг імпорту газу в Україну з Європи через Польщу, а також щоб забезпечити зберігання європейського газу в підземних сховищах газу України і його подачу споживачам у країнах ЄС.

Оператори ГТС двох держав визначили необхідні обсяги інвестицій кожної сторони, відповідно, на території України та на території Польщі.

На території України основним варіантом розширення визначено будівництво магістрального газопроводу-інтерконнектора "Дроздовичі - Більче-Волиця" протяжністю 110 км з продуктивністю 8,0 млрд куб. м на рік у напрямку Польща-Україна і 7,0 млрд куб. м на рік у напрямку Україна-Польща.

Орієнтовна вартість будівництва магістрального газопроводу-інтерконнектора на території України становить 245 млн доларів.

Нагадаємо, про намір України побудувати новий газопровід до Польщі стало відомо в середині жовтня. Повідомлялося, що завершення будівництва планується в 2019-2020 роках. Пізніше "Укртрансгаз" оприлюднив на своєму сайті проект будівництва нового газопроводу-інтерконнектора.

Завдяки цьому газопроводу Україна зможе отримувати з території Польщі природний газ, куплений на німецькому ринку у компаній Statoil, BP, Shell, RWE або різних трейдерів, а також скраплений газ, який транспортуватиметься з терміналу LNG у місті Свінойсце.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram