ГоловнаЕкономікаБізнес

Рада ухвалила в першому читанні законопроект про додатковий збір на імпорт

Депутати змогли це зробити з третьої спроби

Рада ухвалила в першому читанні законопроект про додатковий збір на імпорт
Фото: www.mediaport.ua

Верховна Рада ухвалила в першому читанні урядовий законопроект №1562, яким вводиться на рік з 1 січня додатковий збір на всі імпортні товари у розмірі 5-10%.

За ухвалення проекту закону в першому читанні голосували двічі. Спочатку він набрав лише 101 голос. Після цього міністр фінансів Наталія Яресько заявила, що від пропонованої норми залежить надходження до держбюджету понад 17 млрд гривень. Парламент повернувся до розгляду документа, і за його ухвалення віддав свої голоси 221 депутат. З третьої спроби Раді таки вдалося ухвалити документ - 237 депутатів проголосували "за".

Перед голосуванням представники фракції "Батьківщина" заявили, що введення додаткового збору на імпорт суперечить Угоді про асоціацію з ЄС.

Згідно з нормами законопроекту, наприклад, імпортне взуття або електронна техніка обкладатимуться 5%-аим збором, овочі, фрукти, чай і кава - 10%-вим.

Додатковий збір не стягуватиметься при ввезенні життєво необхідних товарів: газу, вугілля, ядерного палива, нафти, бензину та дизеля, банкнот та банківських металів, гуманітарної допомоги.

"Мета ухвалення закону полягає в необхідності оперативного реагування на поточне негативне сальдо платіжного балансу України, на значне скорочення золотовалютних резервів Національного банку, необхідність збільшення надходжень до державного бюджету України", - зазначає уряд у пояснювальній записці.

Законопроект входить у пакет документів, на основі яких розроблено проект держбюджету на 2015 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram