ГоловнаЕкономікаБізнес

Газовики вимагають від Кабміну адекватної ренти

Україна прогнозувала скорочення газовидобутку

Газовики вимагають від Кабміну адекватної ренти
Фото: gazprom.ru

Експерти критично оцінили ініціативу уряду підняти рентну ставку на видобуток вітчизняного газу до 70%, оскільки це зупинить розвиток галузі і зруйнує перспективу нарощування власного видобутку. Про це вони заявили під час прес-конференції в п'ятницю, пише УНІАН.

Кабінет Міністрів пропонує парламенту ввести на 2015 рік підвищені ставки ренти при видобутку газу приватними компаніями. Відповідна ініціатива міститься в проекті змін Податкового кодексу, внесеного до Верховної Ради.

За словами фінансового директора компанії "Карпатигаз" Артура Сомова, компанії муситимуть елементарно скоротити видобуток. "Як результат, обсяг надходжень до бюджету залишиться на старому рівні, але Україна змушена буде докупити додатково в найближчі 3 роки близько 2,5 млрд кубометрів газу. При цьому, якщо у цій ситуації близько 70% від виторгу вітчизняних видобувних компаній повертається в бюджет України, то при закупівлі імпортного газу, всі 100% - це чистий валютний відтік з України", - підкреслює Сомов.

Генеральний директор НДіКБ бурового інструменту, доктор наук Ярослав Кунцяк також заявив, що прогноз надходжень до держбюджету від збільшення рентних платежів нереалістичний. "Потрібно не відсотки ренти збільшувати і тим самим заморожувати весь газовий видобуток в Україні, а допомагати компаніям розробляти нові родовища. У нас є наукові розробки як добувати газ на великих глибинах. Ми маємо чіткі підрахунки, що при цьому Україна повністю покриє свою потребу в газі внутрішнього видобутку. Адже в 1970-х роках на території України видобувалося понад 70 мільярдів газу! Все це можна реанімувати. в Україні одні із кращих фахівців у цій сфері і є ще своя технологічна база. у нас велика кількість законсервованих родовищ ще з часів Радянського Союзу, які можна також вводити в роботу і добувати з них газ. Якщо розконсервувати і запустити в роботу ці свердловини, то видобуток підніметься вже найближчим часом на 30%", - зазначає Кунцяк.

Сомов додав, що несприятливі умови інвестицій в газовидобувну галузь переорієнтують інвесторів на Польщу і Румунію, які зараз створюють привабливіші фіскальні умови для інвестування в добувну галузь. "Так, за даними Ernst & Young (World bank database) гранична податкова ставка при видобутку нафти і газу в Польщі становить 19%, в Азербайджані 26%, а в Румунії - 30%. При цьому в Польщі та Азербайджані податки стягуються з прибутку, а не доходу, як це робиться в Україні", - зазначає він.

Директор департаменту енергетики Міжнародного центру перспективних досліджень Наталія Слободян додала, що внутрішній видобуток нафти і газу в Україні перебуває в стані стагнації, але наша держава має невикористаний потенціал природного та нетрадиційного газу.

"За даними інших зарубіжних дослідницьких центрів (зокрема, Стратфор) Україна має значні поклади природного газу. Найбільша їх частина зосереджена у східному регіоні (близько 85%). На західний і південний регіони припадає приблизно 15% покладів (відповідно 10 і 5%) . Але ситуація ускладнюється тим, що майже половина запасів газу розміщена на родовищах, які знаходяться у кінцевій стадії розробки", - заявила Слободян.

Вона також підкреслила, що Україні дуже пощастило, адже у неї є найпотужніші в Європі підземні сховища газу загальною ємністю близько 35 млрд куб.м. Ці потужності мають подвійне стратегічне значення для України: резерв на випадок збою поставок блакитного палива з Російської Федерації та потужний фінансовий актив у вигляді газового хаба.

Експерти ринку прогнозують, що при підвищенні Урядом ставки рентних платежів, приватні газовидобувні компанії скоротять персонал у 2,5-3 рази, а також відбудеться падіння обсягів вітчизняного видобутку в 1,5-2 рази протягом наступних трьох років, що призведе, у свою чергу, до зростання дефіциту газу українського видобутку. У свою чергу його треба буде заміщати імпортним газом (до 0,5 млрд в 2015 році). Таким чином, державний бюджет кумулятивно недоотримає близько 12,5 млрд грн протягом наступних трьох років, а країна муситиме додатково імпортувати 2,5 млрд кубометрів газу, що критично поглибить її енергозалежність від тієї ж Росії. І відповідальність за такий крок і його наслідки в повній мірі зараз на уряді України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram