ГоловнаЕкономікаБізнес

Екс-керуючий мережею "Амстор" намагається замести сліди фінансування терористів, - ЗМІ

Екс-керуючі намагаються ліквідувати фінансову компанію

Екс-керуючий мережею "Амстор" намагається замести сліди фінансування терористів, - ЗМІ
Фото: amstor.ua

Екс-керуючі торговою мережею "Амстор" вирішили ліквідувати компанію ТОВ "Преміумторг", яка контролювала фінансові потоки магазинів, які розташовані в зоні АТО і, за даними ЗМІ, могла сплачувати податки до бюджетів терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР".

Відповідну інформацію містить Єдиний державний реєстр юридичних і фізичних осіб, пишуть "Українські новини".

Зокрема, там зазначають, що ТОВ "Преміумторг", зареєстроване в жовтні минулого року Ворошиловським районним управлінням юстиції в Донецьку, з 21 січня перебуває "у стані ліквідації". Головою ліквідаційної комісії призначено директора підприємства 22-річну Ольгу Лободу.

Фото: ukranews.com
Фото: ukranews.com

У грудні в соціальних мережах почали з'являтися фото чеків із донецьких магазинів "Амстор" (перший опублікував у мережі Facebook Олексій Мацука - Громадське ТБ), на яких замість ТОВ "Торговий дім "Амстор" вибито компанію ТОВ "Преміумторг" і не вказано розміру ПДВ (0%).

Основний власник мережі компанія "Смарт-Холдинг" провів фінансовий аудит роботи підприємства ГК "Амстор" і встановив, що з рахунків цих підприємств "Амстору" гроші переказували на підставні компанії. У зв'язку з цим було вирішено замінити менеджмент компаній, які входять в ГК "Амстор".

Один з екс-керуючих мережею Олександр Вагоровський у своїх інтерв'ю стверджує, що ГК "Амстор" з липня 2014 року нібито не мав стосунку до роботи магазинів мережі на територіях, не підконтрольних Україні.

Однак на початку січня низка ЗМІ з посиланням на джерела в правоохоронних органах повідомляли, що 5 січня Управління СБУ України в Запорізькій області відкрило кримінальне провадження за ст. 258 (5) - за фактом фінансування тероризму торговою мережею "Амстор".

Оперативники припускають, що гроші, виручені в мережі "Амстор", йшли на фінансування терористичних груп, що діяли на території Донбасу.

За даними джерел у правоохоронних органах, під час досудового слідства встановлено, що в офісах оператора торговельної мережі "Амстор" компанії ТОВ "Торговий дім "Амстор" (з грудня 2014 р. - "Амстор Трейд"), розташованих на підконтрольній українській владі території, немає жодних документів, з пояснень співробітників служби охорони - їх вивезли в Донецьк. Окрім того, знищено інформацію в IТ-системах, з касових апаратів вилучено жорсткі диски. Також в одному з підвалів офісу в Дніпропетровську виявлено робочі роздруківки нормативних актів самопроголошеної "ДНР", що регламентують порядок сплати податків до бюджету терористичної організації.

Нагадаємо, що 31 грудня 2014 року озброєні люди заблокували роботу низки магазинів мережі "Амстор" у Києві, Запоріжжі, Дніпропетровську, Маріуполі й інших містах. На місця подій прибула міліція, роботу магазинів відновили, але ненадовго. Зараз не працюють більшість магазинів мережі "Амстор".

Смарт-Холдинг, основний акціонер "Амстору", заявив, що озброєні люди, які блокували магазини мережі, діяли за вказівкою її колишнього керуючого і міноритарного акціонера Володимира Вагоровського. Екс-керуючий не погодився з рішенням головних власників про відсторонення його від управління групою компаній "Амстор" і робить усе, щоб дестабілізувати роботу торгових центрів і приховати обсяги розкрадань. Результати аудиту, проведеного головним акціонером, виявили спроби Вагоровського привласнити компанію, а також розкрадання грошових коштів для особистого збагачення.

Головний акціонер ритейлера - Смарт-Холдинг - звернувся до правоохоронних органів і закликав співробітників зберегти стабільну роботу всіх підприємств групи компаній "Амстор". Екс-керівник шантажує менеджмент магазинів, примушує не виходити на роботу і приховувати торгову виручку від інкасації.

Компанія "Гелабран Реал Істейт" - акціонер, який стояв біля витоків створення групи компаній "Амстор", - підтримав головного акціонера групи Смарт-Холдинг у прагненні стабілізувати роботу торгових центрів "Амстор" по всій Україні. У повідомленні компанії сказано: "Ми засуджуємо дії міноритарного акціонера Володимира Вагоровського і колишнього менеджменту в особі Олександра Вагоровського, які призвели до зупинки роботи магазинів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram