ГоловнаЕкономікаБізнес

Експерти радять Україні шукати нові ринки збуту

Виробникам запропонували звернути увагу на Латинську Америку й Азію

Експерти радять Україні шукати нові ринки збуту
Фото: Макс Требухов

Експерти радять Україні шукати вихід на треті ринки для відродження економіки.

Про це вони заявили на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"Цього року відбудеться істотна переорієнтація на ринку. Російський ринок для нас закривається і буде закриватися. Що ж замість Росії? Наступний крок, який, як мені здається, був би корисним - це пошук і вихід на треті ринки. Ми чомусь забули зовсім про такі привабливі ринки, як Китай, той самий Казахстан", - зазначив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. На його думку, треті ринки більш перспективні, ніж той самий Євросоюз, на який українським виробникам буде дуже складно потрапити.

"У кризові роки, після девальвації дефіцит торгового сальдо з європейськими країнами скорочується, але він завжди залишався негативним. Тут грає роль низька технологічна здатність", - погодився з ним директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць.

"Я згоден, що будуть великі проблеми з ринками Росії, але слід пам'ятати, що в нас із Росією завжди було негативне сальдо. Позитивно ми торгували з Латинською Америкою, з Азією. Можливо, ці ринки будуть сприяти подальшій стабілізації економіки", - додав від себе віце-президент Інституту Горшеніна Олексій Лещенко.

На думку експертів, Україна має перспективу наростити торгівлю сільськогосподарськими товарами і продукцією військово-промислового комплексу. При цьому вони наголосили, що робити економічні прогнози можна, тільки припускаючи, що градус конфлікту на Донбасі знизиться.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram