ГоловнаЕкономікаБізнес

Екс-керуючі мережі "Амстор" намагалися привласнити актив за спинами головних акціонерів, - ЗМІ

Смарт-Холдинг мусив відновити прямий операційний контроль

Екс-керуючі мережі "Амстор" намагалися привласнити актив за спинами головних акціонерів, - ЗМІ
Фото: amstor.ua

Екс-керуючі групи компаній (ГК) "Амстор" брати Володимир і Олександр Вагаровські намагалися шахрайським шляхом привласнити активи торговельної мережі за спиною в основного власника - промислово-інвестиційної групи Смарт-Холдинг.

Про це йдеться у матеріалі "Економічної правди".

За даними ресурсу, за спинами в інших акціонерів, які володіють сукупно 85% пайової участі (Смарт-Холдинг - 70%, Е. Шифрін - 15), Вагаровські створили низку підставних компаній, на які виводили виторг усіх магазинів, переводили співробітників і договори з постачальниками. Одне ТОВ було створено на території, яка контролюється українською владою, а інше - у так званій "ДНР". Вони на 100% були підконтрольні Вагоровським. Всі борги мали залишитися на структурах, у яких вони контролювали лише 15% акцій. 18 магазинів, які функціонують у зоні АТО, Вагоровські перевели на компанію ТОВ "Преміумторг", яка працює за законодавством ДНР, збирає виторг магазинів готівкою і не платить податки в український бюджет. За цим фактом СБУ проводить розслідування.

Незаконні дії Вагоровський, йдеться у матеріалі, спонукали Смарт-Холдинг відновити прямий операційний контроль над мережею (раніше вони контролювали роботу торговельної мережі тільки через Наглядову раду) і провести повну заміну менеджменту компанії. Водночас, 31 грудня при спробі донести ці зміни трудовим колективам представники Смарт-Холдингу зустріли збройний опір невстановлених осіб, які діяли за вказівкою Вагоровських. Вони заблокували магазини до 9 січня 2015 року. Згодом, після втручання правоохоронних органів і отримання доступу на територію магазинів, основний акціонер виявив повне руйнування IT-інфраструктури та розкрадання первинної фінансової та кадрової документації, в т.ч трудових книжок персоналу.

Наразі Смарт-Холдинг контролює всі магазини, які знаходяться на території, підконтрольній Україні (20 торгових центрів). У свою чергу, під контролем міноритарів залишилися 18 магазинів, розташованих у зоні АТО. За даними ЕП, саме в Донецьк вивезено головні сервери компанії, вся фінансова і кадрова документація мережі. Також Вагоровські доручили всім менеджерам центрального офісу "Амстор" переїхати до столиці самопроголошеної ДНР.

"ЕП" зазначає, що наразі активна фаза протистояння навколо мережі минула. Смарт-Холдинг проводить відновлення IT-інфрастурктури компанії, відновлює контакти з постачальниками і орендодавцями в рамках підготовки магазинів мережі до відкриття. Головний акціонер виплатив зарплату співробітникам у Києві та Дніпропетровську, в інших містах виплата зарплати затримується через дії самих співробітників, які, виконуючи злочинні накази Вагоровських, не виходять на робочі місця.

Нагадаємо, що 31 грудня 2014 року озброєні люди заблокували роботу низки магазинів мережі "Амстор" у Києві, Запоріжжі, Дніпропетровську, Маріуполі та інших містах. На місця подій прибула міліція, роботу магазинів було відновлена, але ненадовго. Зараз не працюють більшість магазинів мережі "Амстор".

Смарт-Холдинг, основний акціонер "Амстора", заявив, що озброєні люди, які блокували магазини мережі, діяли за вказівкою її колишнього керуючого і міноритарного акціонера Володимира Вагаровського. Екс-керуючий не погодився з рішенням головних власників про відсторонення його від управління групою компаній "Амстор" і робить все, щоб дестабілізувати роботу торгових центрів і приховати обсяги розкрадань. Результати аудиту, проведеного головним акціонером, виявили спроби Вагоровського привласнити компанію, а також розкрадання грошових коштів для особистого збагачення.

Компанія "Гелабран Реал Істейт" - акціонер, який стояв біля витоків створення групи компаній "Амстор", підтримав головного акціонера групи - Смарт-Холдинг у прагненні стабілізувати роботу торгових центрів "Амстор" по всій Україні. У повідомленні компанії йшлося: "Ми засуджуємо дії міноритарного акціонера Володимира Вагоровського і колишнього менеджменту в особі Олександра Вагоровського, які призвели до зупинки роботи магазинів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram