ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" назвав ціну для України на перший квартал

Вартість російського газу впала на 50 доларів завдяки обвалу цін на нафту

"Газпром" назвав ціну для України на перший квартал
Фото: EPA/UPG

Ціну на російський газ для України на перший квартал установлено в розмірі 329 доларів за тисячу кубометрів, заявив офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов.

"Контрактна ціна - 329 доларів за тисячу кубів", - сказав він агентству "РИА Новости". У четвертому кварталі минулого року ціна становила 378 доларів. Зниження вартості газу майже на 50 доларів пов'язане з пониженням світових нафтових котирувань, до яких прив'язана ціна на російське паливо для України.

"Нафтогаз" і "Газпром" погодили постачання газу тільки на перший квартал 2015 року. Так званий "зимовий пакет" закінчується у квітні.

Нагадаємо, в ніч на 31 жовтня 2014 року Росія й Україна за посередництва Єврокомісії після кількох місяців найскладніших переговорів узгодили "зимовий пакет" постачань газу з РФ до України. За його умовами Москва надала Києву знижку в 100 доларів за тисячу кубометрів до контрактної ціни шляхом зниження експортного мита, а Україна зі свого боку погасила 3,1 млрд доларів боргу за попередні постачання.

Станом на кінець жовтня Україна спожила і не оплатила приблизно 11,5 мільярда кубометрів газу. Сума 3,1 мільярда відповідала фактично ціні на газ приблизно 268 доларів за тисячу кубометрів, яку Україна вважає ринковою. Зараз Україна, виплативши ці гроші, вважає свій борг перед "Газпромом" погашеним, "Газпром" вважає, що він становить 2,2 млрд доларів, плюс 200 мільйонів пені.

Питання, хто правий, має вирішити Стокгольмський арбітраж.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram