ГоловнаЕкономікаБізнес

Словаччина готова забезпечити третину потреб України в газі

Потужність газопроводу між Україною та Словаччиною з 1 березня зросте

Словаччина готова забезпечити третину потреб України в газі

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо повідомив про збільшення з 1 березня потужності газопроводу "Ужгород-Вояни" з 11,5 млрд куб. м до 14,5 млрд куб. м на рік.

Про це повідомляє прес-служба Президента України за підсумками зустрічі Петра Порошенка зі словацьким прем'єром в Києві.

"Ми фактично виходимо на 1/3 від обсягу вашої внутрішньої потреби", - цитують Фіцо.

Він при цьому підкреслив, що стратегічним завданням урядів двох країн є збереження транзитного характеру України та Словаччини.

Порошенко ж висловив задоволення збільшенням добового обсягу постачання газу зі Словаччини до 40 млн кубометрів.

Він також висловив упевненість у тому, що створення

великого газового хаба на базі ринків країн "Вишеградської п'ятірки" (Словаччина, Угорщина, Чехія, Польща та Україна), про що йшлося в Братиславі в листопаді 2014 року, відповідає інтересам усіх країн регіону.

"Ми будемо вдячні, якщо Словаччина та Угорщина прискорять також введення в експлуатацію цього газопроводу", - сказав Петро Порошенко, зазначивши, що має намір обговорити ці питання під час візиту в Україну прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Як повідомляє сайт "Нафтогазу", наприкінці січня добові поставки газу зі Словаччини перевищили 40 млн куб. м завдяки завершенню Україною робіт із монтажу сполучного трубопроводу між магістральними газопроводами Вояни-Ужгород і "Союз".

Україна 2014 року збільшила імпорт природного газу з Європи в 2,4 разу (на 3 млрд куб. м) порівняно з 2013 роком - до 5,1 млрд куб. м. У тому числі

 зі Словаччини було імпортовано 3,6 млрд куб. м, Польщі – 0,9 млрд куб. м, Угорщини – 0,6 млрд куб. м.

З Росії

Україна торік імпортувала 14,5 млрд куб. м.

Власний видобуток газу 2014 року становив 20,5 млрд куб. м газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram