ГоловнаЕкономікаБізнес

Геращенко поскаржився в РНБО на МТС і "Київстар" (доповнено)

Нардеп звинуватив мобільних операторів у мимовільній допомозі Росії.

Геращенко поскаржився в РНБО на МТС і "Київстар" (доповнено)
Фото: Александр Ратушняк

Нардеп Антон Геращенко запропонував РНБО розглянути питання про заборону російським компаніям прямо або опосередковано володіти операторами зв'язку в Україні. Відповідно до його пропозиції, бенефіціарам із РФ не повинно належати більш ніж 25% статутного капіталу таких компаній. Це прямо стосується "МТС-Україна" (100% російського капіталу) і "Київстару" (56,2% російського капіталу).

Геращенко пояснює свою пропозицію тим, що МТС і Київстар нібито "навмисно чи мимохіть допомагають російсько-фашистським агресорам у війні проти України".

"Дані стільникової мережі в районі проведення АТО і зокрема в районі Дебальцевого передаються терористам, які розсилають нашим бійцям СМС загрозливого і принизливого характеру. Цьому час покласти край", - написав він у фейсбуку, виклавши текст свого депутатського звернення.

ДЕПУТАТСЬКЕ ЗВЕРНЕННЯ

З початком відкритої військової агресії РФ проти України недоліки регулювання інформаційного середовища стали очевидними не лише для держави, але й для суспільства. Домінування РФ у використанні новітніх інформаційних технологій, засобах телекомунікацій, супутниковому та Інтернет зв’язку істотно ускладнює реалізацію основного завдання РНБОУ - захист країни та її національної безпеки.

Якщо у безпосередніх бойових сутичках на сході України наші військові підрозділи довели власну спроможність ефективно захищатися та контратакувати, то на інформаційних фронтах, на жаль, ми знаходимося у становищі аутсайдера. 

Враховуючи це необхідно виробити ефективну стратегію інформаційної безпеки України.

Нові кадрові призначення у РНБОУ і, відповідно, вироблення нової стратегії безпеки дають обґрунтовану надію у швидкому та жорсткому наведенню порядку у цій проблемній сфері.

Виділяючи такі ключові складові, як засоби передачі (зберігання, обробки) даних, телекомунікаційні системи, Інтернет, супутникові системи зв'язку та навігації, вважаю за необхідне привернути увагу керівника РНБОУ до діяльності провідних операторів мобільного зв'язку в Україні - МТС та Київстар.

За результатами експертного дослідження, проведеного ще у 2010 році, торгова марка «МТС» стала найдорожчим російським брендом, зайнявши перше місце з оцінкою вартості торгової марки у розмірі 213 млрд. рублів (близько 5,2 млрд. євро). Станом на березень 2014 року компанія у всіх країнах своєї присутності обслуговувала понад 107 млн абонентів.

Очевидно, що компанія "Мобільні ТелеСистеми", отримуючи колосальні прибутки від господарської діяльності у близько 10 країнах світу, перераховує мільярдні суми податків до бюджету Російської Федерації, яка Верховною Радою України визнана країною-агресором, що всебічно підтримує тероризм та блокує діяльність Ради Безпеки ООН.

Ігнорування присутності агентів впливу країни агресора у сфері телекомунікації і, більше того, їх монопольний вплив на цей ринок перекреслює базові принципи інформаційної безпеки країни. Незрозуміла пасивність державних інституцій у встановленні дієвого контролю за діяльністю операторів мобільного зв'язку також перекреслює нормотворчі,фінансово-економічні зусилля щодо формування ефективної оборонної стратегії країни в умовах війни. 

Нездатність профільних міністерств і відомств протидіяти ворожій діяльності підприємств у галузі телекомунікації та передачі даних, мобільного та супутникового зв’язку, систем навігації, контрольованих владою сусідньої країни, повертається бумерангом у вигляді зливу спецслужбам РФ важливої інформації про переміщення військових підрозділів, настрої у середовищі військовослужбовців та їх родин. Наочним прикладом вмілого використання можливостей мобільного зв'язку є деморалізуючі СМС у зоні Дебальцевського виступу, що масово надходили на мобільні телефони захисників.

Більш ніж очевидно, що цей та інші прояви ворожого ставлення до країни, у якій мобільні оператори отримують надприбутки, набули системних ознак. Як це не прикро визнавати, але російське ФСБ відчуває себе повноправним господарем вітчизняних телекомунікації.

Власне цей факт не приховують і самі компанії, що надають послуги мобільного зв'язку. Так, ще у червні 2014 року директор по корпоративному управлінню і контролю ПрАТ «МТС Україна», О. Проживальський, повідомляв, що російські спецслужби мають можливість прослуховувати українських абонентів мережі МТС, а також відслідковувати їх місцезнаходження.

Об'єктивний аналіз чинного законодавства України дає підстави стверджувати про наявність юридичних можливостей для вирішення означеної проблеми.

Використовуючи імперативні приписи антимонопольного, корпоративного законодавства, держава зобов'язана поставити питання про усунення російських бенефіціарів від контролю за діяльність провідних компаній України у зазначених вище сферах. Використовуючи паралель з банківським законодавством, яке покладає на фінансову установу обов'язок надання інформації про її кінцевих власників, слід вжити заходів щодо відповідних компаній, не чекаючи введення в дію положень ЗУ "Про реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців", що перетворюють цей обов'язок у загальний для всіх юридичних осіб.

Досвід інших країн, що піклуються про власну безпеку, свідчить, що іноземна складова у статутному капіталі підприємств у вищезазначеній сфері не повинна перевищувати 25%. Розглядаючи це обмеження у контексті ситуації, що склалася в Україні, переконані в необхідності використання аналогічних обмежень у нашій країні. Ухвалення таких рішень гарантуватиме інформаційну безпеку країни та закриє потік фінансових ресурсів, які виводяться у формі дивідендів російським бенефіціарам.

Резюмуючи все вищевикладене, керуючись ст.16, ст. 17, ст. 19 Закону України «Про статус народного депутата України»,

ПРОШУ:

1. Вжити невідкладних заходів для розроблення правових, технологічних , фінансових механізмів управління, регулювання, контролю держави за такими сферами: засоби передачі (зберігання, обробки) інформаційних даних, телекомунікаційні системи, Інтернет, системи мобільного та супутникового зв’язку та навігації.

2. На засіданні РНБОУ розглянути питання про встановлення обмежень у володінні російськими юридичними та фізичними особами (кінцевими бенефіціарами) та афільованими з ними особами частками, що не перевищуватимуть 25% у сукупності, у статутних капіталах компаній у сфері засобів передачі (зберігання, обробки) інформаційних даних, мобільного та супутникового зв’язку, систем навігацій та телекомунікації.

У "МТС-Україна" звинувачення Геращенка назвали безпідставними і підкреслили, що такі дії завдають шкоди не тільки бізнесу компаній, а й Україні, оскільки є прямою загрозою для надходження іноземних інвестицій.

"МТС-Україна" - це український бізнес, який працює в Україні, щорічно платить мільярди гривень податків до українського бюджету, створює десятки тисяч робочих місць і інвестує в Україну мільйони доларів", - йдеться в заяві прес-службі компанії.

"Як українська компанія "МТС-Україна" діє в українському правовому полі, не порушує жодного українського закону і захищає інтереси своїх абонентів. Крім того, всі дії компанії відповідають міжнародному законодавству, оскільки МТС є публічною компанією, акції якої котируються на Нью-Йоркській фондовій біржі", - додали в компанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram