ГоловнаЕкономікаБізнес

Кремль наказав вважати поставки газу для ЛНР і ДНР поставками в Україну

Медведєв заявив, що передоплата за газ закінчується

Кремль наказав вважати поставки газу для ЛНР і ДНР поставками в Україну
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін і прем'єр Дмитро Медведєв вирішили вважати поставки газу на території, окуповані терористами ЛНР та ДНР, як поставки в Україну.

"Чи стосується це споживачів, які перебувають на території всієї України або ж окремих областей України, - це все одно входить у загальний баланс газу, який поставляється на територію України. І ми будемо поставляти, поки є гроші, враховуючи, природно, і ті обсяги, які зараз ми в гуманітарних цілях поставляємо за альтернативним маршрутом в ДНР і ЛНР", - заявив сьогодні на засіданні Радбезу РФ Медведєв.

Він також доповів Путіну, що за останні дні Україна сильно підвищила заявку на постачання газу, і якщо вона збережеться, то передоплата закінчиться вже на початку наступного тижня.

"Ми перейшли з українськими споживачами на попередню оплату, і ця оплата принаймні здійснюється, проте обсяг авансу не такий значний, щоб продовжувати газопостачання протягом тривалого часу. Якщо той обсяг відбору, який є сьогодні, збережеться найближчими днями, то попередня оплата закінчиться буквально за кілька днів - за три-чотири дні. Заявка збільшилася, по-моєму, у два з половиною рази. Тож або наші українські партнери муситимуть розплатитися за це все, або нам, як завжди, доведеться приймати складне рішення", - заявив він.

Нагадаємо, глава "Нафтогазу" вчора заявив, що самовільні поставки газу на окуповані території - це порушення контракту.

На 19 лютого "Нафтогаз" замовляв 30 млн кубометрів газу, на 20 лютого - 42 млн кубометрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram