ГоловнаЕкономікаБізнес

Китайська CNBM і ЄБРР очікують від України роз'яснень про "зелений тариф"

Інвестори обурилися зниженням тарифів для альтернативної енергетики.

Китайська CNBM і ЄБРР очікують від України роз'яснень про "зелений тариф"
Офис CNBM
Фото: www.cnbmltd.com

Для дев'яти компаній, які отримали кредит Європейського банку реконструкції та розвитку на розвиток альтернативної енергетики в Україні, зміна "зеленого тарифу" унеможливлює повернення кредитних ресурсів і ставить їх на межу дефолту. Про це заявив старший менеджер департаменту енергоефективності представництва ЄБРР в Україні Сергій Масличенко, пише РБК-Україна.

"ЄБРР стурбований зниженням "зелених" тарифів, розраховує на консультації з українською владою", - зазначив він.

Такої самої думки й інші учасники та інвестори галузі. Наприклад, найбільший інвестор у сонячну енергетику України - китайська державна компанія CNBM - заявила про виникнення загрози вкладеним коштам.

Представники CNBM уже зверталися до української влади з проблемою порушення гарантій і постійних змін правил гри на ринку поновлюваних джерел енергії, що шкодить інвестиційному клімату та нормальному функціонуванню галузі. За деякими даними, вище керівництво CNBM уже в Києві. Щоб донести свою позицію, китайська сторона планує низку зустрічей на найвищому рівні.

"Практично єдиний великий інвестор з Китаю - це ми. Український ринок - це дуже великі ризики і висока вартість кредитів. Коли ви залучаєте кредити в Україні й у Європі - це різні ставки кредитування і страхування. Без високого "зеленого" тарифу ніхто не прийде. Але зараз нас турбує непослідовність українських політиків щодо відновлюваної енергії. Якщо політика збережеться і буде стабільною, природно, ми будемо інвестувати в рази більше. Якщо ж ми постраждаємо через обман, то інвесторів не буде в принципі", - зазначив голова правління CNBM International Джейсон Джанг.

Нагадаємо, 27 лютого Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), знизила тарифи на відпуск у мережу електроенергії, яку виробляють на сонячних електростанціях, на 55%.

Тарифи для решти видів "зеленої" генерації, в тому числі біоенергетики, вітряної енергетики, знижено на 50%.

На думку фахівців галузі, дискримінаційне ставлення до виробників "зеленої" енергії пов'язане з тим, що частину станцій вважали бізнесом "регіоналів", у зв'язку з чим питання зниження "зеленого тарифу" дуже політизоване. Однак насправді основним інвестором і гравцем, наприклад, ринку сонячної енергетики є китайська державна компанія CNBM, що має 1 ГВт потужностей в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram