ГоловнаЕкономікаБізнес

Правила гри для чинних проектів у "зеленій" енергетиці не повинні змінюватися, - нардеп

Лівік закликав розвивати альтернативну енергетику

Правила гри для чинних проектів у "зеленій" енергетиці не повинні змінюватися, - нардеп
Фото: Кузьма Джунь

Інвесторам у "зеленій" енергетиці треба дати позитивний сигнал і продемонструвати, що можна і далі вкладати гроші в галузь. Про це заявив депутат Верховної Ради, голова підкомітету з альтернативної енергетики Олександр Лівік у коментарі "Деловой столице".

Для цього держава має підтвердити, що правила гри, ухвалені для попередніх інвесторів, не зміняться в будь-якому разі, вважає він. Це гарантія збереження вже зроблених інвестицій і залучення нових.

"Енергостратегія складається з двох частин. Перша стосується енергетики. І тут треба виходити з того, що через 10-15, може і 20 років, нам доведеться вводити в експлуатацію 3-4 реактори-мільйонники. Більш ніж двічі продовжувати терміни використання реакторів не можна. Для Південно-Українського раз продовжили, для Енергодару - теж продовжили. Треба чимось заміщати. Чим? "Зеленою" енергетикою. У нас є 20 років, щоб цей шлях успішно пройти", - заявив Лівік.

Такої ж думки дотримується голова підкомітету з питань сталого розвитку, стратегії та інвестицій енергетичного комітету Верховної Ради Наталія Кацер-Бучковська. "Ми маємо зрозуміти: якщо зараз ми покажемо всьому світу, що можемо спонтанно чи непрогнозовано змінювати підходи до законодавства на підзаконному рівні, то завтра можемо забути про "зелену" енергетику та інвестиції в Україну взагалі", - каже народний депутат.

За словами Кацер-Бучковської, якщо це не буде зроблено, то Україна ризикує відштовхнути від себе міжнародних інвесторів, які вкладають у проекти з відновлюваної енергетики.

Нагадаємо, що днями ЄБРР висловив стурбованість зниженням "зелених" тарифів в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram