ГоловнаЕкономікаБізнес

Яресько анонсувала випуск євробондів на $1 млрд під гарантії США

Термін обігу облігацій - 4 роки

Яресько анонсувала випуск євробондів на $1 млрд під гарантії США
Фото: www.dyvys.in

Україна планує до кінця квітня випустити єврооблігації на 1 млрд доларів під гарантії уряду США.

Про це в інтерв'ю агентству Reuters повідомила міністр фінансів Наталія Яресько.

"Інвестори братимуть до уваги той факт, що ці облігації забезпечені урядом США. Інакше в нинішніх умовах нам не вдалося б вийти на ринок позикового капіталу", - сказала вона.

Передбачається, що термін погашення цих облігацій - 16 травня 2019 року.

Процентний дохід за цінними паперами буде виплачуватися щорічно 16 листопада і 16 травня, починаючи з 16 листопада 2014 року.

Нагадаємо, у вересні Президент США Барак Обама пообіцяв, що США нададуть Україні ще $1 млрд фінансових гарантій.

Перший мільярд гарантій було використано в травні 2014 року, коли Україні вдалося розмістити п'ятирічні єврооблігації на $1 млрд під рекордно низькі відсотки за рахунок американських гарантій. Гроші було отримано під 1,844% річних, тоді як нормальна ставка для України до цього становила 7,5-7,625%. Зараз вартість зовнішніх позик для України має бути ще вищою у зв'язку з переддефолтним станом і бойовими діями на Донбасі.

Згідно з меморандумом з МВФ, у першому півріччі 2015 року Україна має отримати, крім коштів за програмою Міжнародного валютного фонду, ще 3,233 млрд доларів: євробонди на 1 млрд доларів; 500 млн доларів від Світового банку (у квітні-червні), 1,032 млрд доларів від Євросоюзу, 701 млн доларів від інших країн (Японія, Канада, Швейцарія та Норвегія).

У другому півріччі передбачається випуск ще одних євробондів на 1 млрд доларів (також під гарантії США), отримання від Світового банку ще 500 млн доларів і виділення ЄС 728 млн доларів.

Всього за 2015 Україна має отримати 5,461 млрд доларів від міжнародних партнерів і близько 10 млрд доларів по лінії МВФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram