ГоловнаЕкономікаБізнес

Структури Фірташа заборгували державі за газ 9,3 млрд гривень

Облгази пролобіювали розстрочку на 20 років і домагаються списання боргу

Структури Фірташа заборгували державі за газ 9,3 млрд гривень
Фото: Макс Левин

Облгази та хімзаводи Ostсhem, що належать Дмитру Фірташу, заборгували держкомпанії "Газ України" (входить у НАК "Нафтогаз України") за поставлений природний газ на суму 9,3 млрд грн. Про це повідомили УНІАН в прес-службі держкомпанії.

"Борги газорозподільних компаній перед "Газом України" становлять 2,3 млрд грн, причому вони пролобіювали розстрочку за боргами на 20 років і тепер намагаються з нами боротися, щоб не платити їх зовсім. Крім того, азотні заводи, що належать Ostсhem Group, мають майже 7 млрд грн боргу перед "Газом України", - заявили в держкомпанії.

Повернення величезної суми боргу створить додаткові можливості державі для регулювання газового ринку, підкреслюють у держкомпанії.

У прес-службі також прокоментували відкритий лист газорозподільних компаній до уряду, в якому йдеться про неможливість ефективного управління компанією "Газ України" державними розподільними мережами через борги. "За заявами керівництва облгазів про ефективність роботи ДК "Газ України" заявляємо, що подана в листі інформація не відповідає дійсності", - зазначили в прес-службі, підкресливши, що труднощі в "Газу України" перебільшені.

Згідно з повідомленням, на сьогоднішній день компанія не має кредиторської заборгованості перед зазначеними у зверненні підприємствами ДП "Укрспирт" і "Укртрансгаз". При цьому повідомляється, що завод "Імпульс" (Шостка) має дебіторську заборгованість перед компанією на суму 1,4 млн гривень.

Також у компанії підкреслюють, що облгази експлуатують державні газорозподільні мережі на умовах договорів про користування. "Нині "Газ України" має право порушити питання про ефективність роботи газорозподільних компаній та ефективність використання державного майна", - додали у "Газ України".

У повідомленні підкреслюється, що перегляд майнових договорів з газорозподільними компаніями та оголошення конкурсу на право оренди і обслуговування газорозподільних мереж дозволить уникнути отримання надприбутків від продажу газу недержавними структурами, що контролюють розподільні мережі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram