ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія хоче відібрати у Коломойського акції Evraz

Український бізнесмен володіє не більше ніж 3% холдингу Абрамовича

Росія хоче відібрати у Коломойського акції Evraz
Фото: www.adm.dp.ua

Прокуратура і Слідчий комітет Росії перевірять, чи є український бізнесмен Ігор Коломойський акціонером російської гірничо-металургійної компанії Evraz.

Як пише видання "Известия", запит з вимогою перевірити зв'язок Коломойського і Evraz генпрокурору Юрію Чайці та голові СКР Олександра Бастрикіна направили депутати Державної думи Валерій Рашкин і Сергій Обухов.

"Згідно з даними офіційного сайту Evraz, зазначений олігарх не входить до списку осіб, які прямо або побічно володіють більш як 3% акцій компанії, що тим не менше не означає, що пан Коломойський взагалі не є бенефіціаром", - йдеться у запиті.

У разі якщо факт належності Коломойському частки у російській компанії підтвердиться, до вже заарештованих Росією активів українського олігарха - офісної будівлі у Москві, оздоровчого комплексу "Таврія" у Криму - можуть додатися й акції Evraz.

Ігор Коломойський став акціонером Evraz у 2008 році, коли продав російській компанії свої металургійні активи - Дніпропетровський металургійний завод імені Петровського (95,57%), гірничо-збагачувальний комбінат "Суха Балка" (99,25%), коксохімічні заводи "Дніпрококс" (98,65%), "Баглійкокс" (94,37%) і "Дніпродзержинський" (93,86%). Сума операції становила понад $1 млрд. Крім цього, Коломойський отримав 4 195 150 акцій Evraz, повідомляла компанія. У своєму повідомленні від 10 листопада 2011 року Evraz називала Ігоря Коломойського бенефіціаром фірми Torcensta, якій на той момент належало 4,56% Evraz plc. За даними Bloomberg на 23 березня 2015 року, компанія Torcensta Holding володіє 2,24% Evraz. На підставі сьогоднішніх котирувань Evraz на Лондонській біржі, вартість цього пакету становить близько $100 млн.

Evraz - одна з найбільших у світі вертикально інтегрованих металургійних і гірничодобувних компаній з активами в Росії, Україні, Європі, США, Канаді та Південній Африці. Основний акціонер Evraz - кіпрська компанія Lanebrook (близько 67% акцій). Бенефіціарами Lanebrook є бізнесмен Роман Абрамович (31,3% Evraz), Олександр Абрамов (21,8%), президент Evraz Олександр Фролов (10,9%) та виконавчий директор Evraz Євген Швідлер (3,1%).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram