ГоловнаЕкономікаБізнес

Тимофєєв: успішними в Україні стають не більш ніж 25% свердловин (оновлено)

75% інвестицій у видобутку не дають результату.

Тимофєєв: успішними в Україні стають не більш ніж 25% свердловин (оновлено)
Фото: Макс Требухов

Нафтогазовий бізнес є передусім високоризиковим, а тоді вже високоприбутковим. Про це сказав Олексій Тимофєєв, гендиректор ПАТ "Смарт-Холдинг", під час виступу на Національному Експертному Форумі, організованому Інститутом Горшеніна.

"Наша компанія інвестувала близько 400 млн доларів у видобуток корисних копалин в Україні. Це чи не більше, ніж усі інші інвестори. І тому я можу говорити про це. У нас є свердловини і до 5 км, і понад 5 км... Логіка, що нафтовидобуток - надприбутковий бізнес, який може платити більше в бюджет, кульгає. Успішними в Україні стають не більш ніж 20-25% свердловин, а 75% інвестицій в нафтогазовий видобуток не дають результату", - сказав Тимофєєв.

Він додав, що податківці дивляться тільки на прибутковість бізнесу, але не враховують його ризиків, що робить інвестиції у видобуток корисних копалин невигідними. "Дискусія про оподаткування відбувається в нас з погляду прибутковості бізнесу. Якщо маржинальність 30-35%, то, напевно, здається, що це багато і можна поділитися. Але якби ця фіскальна людина, яка встановлює правила, знала, що ця прибуткова свердловина - п'ята за рахунком, і тільки вона одна з п'яти працює, то мала б інший підхід", - сказав Тимофєєв.

За його словами, інвестиції в буріння однієї глибокої свердловини можуть становити до 20 млн доларів США, і немає гарантії, що ці інвестиції окупляться.

Нагадаємо, у 2014 році об'єм видобутку газу в Україні склав близько 20,5 млрд куб. м, що на 500 млн кубометрів менше, ніж у 2013 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram