ГоловнаЕкономікаБізнес

"Енергоатом" готовий сприяти ГПУ в перевірці діяльності компанії

НАЕК відреагувала на звинувачення відстороненого від посади начальника Держфінінспекції.

Держпідприємство "Енергоатом" заявляє про готовність усебічно сприяти Генеральній прокуратурі в перевірці звинувачень відстороненого від виконання посадових обов'язків голови Державної фінансової інспекції Миколи Гордієнка на адресу компанії, вважаючи ці звинувачення необґрунтованими.

Про це йдеться в листі компанії від імені президента НАЕК "Енергоатом" Юрія Недашковського на ім'я генерального прокурора України Віктора Шокіна, текст якого має УНІАН.

Компанія нагадує, що Генпрокуратура вже відкрила кримінальне провадження про можливі факти зловживань чиновниками Кабінету Міністрів у відповідь на публічні заяви Гордієнка.

"У своїх заявах пан Гордієнко, називаючи суму викрадених коштів у розмірі 7 580 млн грн, також вказував і на відомі йому зловживання в "Енергоатомі", при цьому озвучуючи різні суми викрадених коштів. Враховуючи викладене, "Енергоатом" інформує про повну відкритість і сприяння в перевірці заявленої паном Гордієнком інформації в рамках кримінального провадження", - йдеться в листі.

Також "Енергоатом" проінформував Генпрокуратуру про проведення фахівцями Держфінінспекції ревізії фінансово-господарської діяльності компанії за період з 1 вересня 2013 року по 31 січня 2015 року, яку не закінчено, а призупинено з ініціативи Держфінінспекції до 31 березня.

Крім того, в листі президента "Енергоатому" на адресу екс-голови Держфінінспекції Гордієнка, також наявному в УНІАН, компанія звертає увагу на плутанину в цифрах, озвучених у публічних заявах про компанію.

"У тексті Вашої заяви, озвученої під час звіту у Верховній Раді України 18 березня 2015 року, наводилася інформація про перевірку компаній "Енергоатом", "Атомкомплект" і всіх АЕС України і про вже виявлені попередні збитки за корупційною схемою на суму понад 100 млн грн. Цю інформацію Ви також озвучили в ефірі програм "Шустер Live" 20-21 березня на ТК "112" і "Подробиці тижня" 22 березня 2015 року на телеканалі "Інтер". При цьому в ефірі "Подробиць тижня" Ви заявили, що в "Енергоатомі" вкрадено вже 500 млн гривень", - йдеться в листі.

Також у своєму листі Недашковський зазначив, що компанія досі не отримала ні довідки, ні акта ревізії Держфінінспекції, як цього вимагає чинне законодавство України. "Негативна інформація про діяльність "Енергоатому", яку Ви поширили, ганьбить ділову репутацію компанії, завдає шкоди її іміджу в очах українського суспільства та міжнародних партнерів. Тому прошу Вас повідомити, на чому ґрунтувалися ваші публічні заяви про нібито факти і розміри завданих збитків компанії", - наголошено в листі.

За інформацією джерел компанії, "Енергоатом" розцінює заяви Гордієнка як замовлення з метою дестабілізувати роботу компанії на користь так званої п'ятої колони, якій заважають міжнародні проекти і реалізована "Енергоатомом" програма заміщення продукції російського виробництва.

Нагадаємо, на початку березня Кабінет Міністрів у рамках боротьби з проявами корупції та перевірки роботи органів виконавчої влади ініціював проведення службового розслідування стосовно керівництва Державної фінансової інспекції та відсторонив голову відомства Миколу Гордієнка від виконання своїх обов'язків.

Керівництву відомства закинули три пункти: необ'єктивність проведення фінансової перевірки концерну "Антонов", зловживання аудиторів фінансової інспекції під час проведення аудиту держкомпаній і відсутність дієвого контролю за державним майном і державними коштами, який мала здійснюватися Держфінінспекція.

У відповідь відсторонений від посади голова Держфінінспекції Гордієнко повідомив про зловживання уряду, виявлені 2014 року, на суму понад 7,5 млрд грн. Йшлося, за словами Гордієнка, про зловживання в "Укрпошті", "Укргазвидобуванні", "Енергоатомі" та про зловживання в "Нафтогазі" на суму понад 4,5 млрд грн.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк одразу ж звернувся до генерального прокурора України Віктора Шокіна, щоб Генпрокуратура почала розслідування висловлених звинувачень проти уряду.

Довідка УНІАН. Держпідприємство "НАЕК "Енергоатом" - найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва близько 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На НАЕК "Енергоатом" покладено функції експлуатувальної організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram