ГоловнаЕкономікаБізнес

Мінприроди повідомило про ліквідацію екологічних хабарів у портах

Екоінспекціям заборонили перевіряти води ізольованого баласту

Мінприроди повідомило про ліквідацію екологічних хабарів у портах
Фото: new-sebastopol.com

Міністерство природних ресурсів заявило про ліквідацію корупційної схеми зі стягнення екоінспекторами хабарів із судновласників.

Як йдеться у повідомленні прес-служби міністерства, з 3 квітня набуває чинності наказ №82 від 18 березня 2015 року, який вносить поправки до положення про екоконтроль у пунктах пропуску через державний кордон та в положення про морські екологічні інспекції.

Зміни стосуються введення в законодавство поняття "ізольованого баласту" (забортна вода, прийнята в ізольовані баластні танки, які мають автономну систему викачування і окремі, тільки для цієї мети насоси). Згідно з міжнародними правилами, такий ізольований баласт скидається за борт без обмеження. Однак в Україні екоінспекції через недосконале законодавство мали можливість забороняти скидати води ізольованого баласту без експрес-аналізу.

Як стверджувала Федерація роботодавців транспорту, зазвичай це виливалося у вимагання хабара від трьох до п'яти тисяч доларів за судно або 0,5-1 долар за кожну тонну води ізольованого баласту.

Тепер інспекторам заборонено проводити експрес-аналізи.

Нагадаємо, лист ФРТУ відправила після зміни уряду, в якому посаду міністра отримав Ігор Шевченко. У першому Кабміні міністром природних ресурсів був "свободівець" Андрій Мохник. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков наприкінці березня заявив, що робота Мохника на посту міністра стала предметом розслідування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram