ГоловнаЕкономікаБізнес

Демчишин не хоче підвищувати ціну українського вугілля, щоб залишатися на фінансових потоках, - лідер профспілки вугільників

Волинець прогнозує, що міністра "винесуть із крісла".

Демчишин не хоче підвищувати ціну українського вугілля, щоб залишатися на фінансових потоках, - лідер профспілки вугільників
Фото: Макс Требухов

Лідер Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) Михайло Волинець вважає, що міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин навмисно перешкоджає підвищенню ціни на вугілля вітчизняного видобутку до ринкового рівня. Це робиться для того, щоб керована ним посередницька компанія ДП "Вугілля України" і далі залишалася на перерозподілі фінансових потоків у галузі.

"Міністр не має грошей, якими він міг би керувати, тому йому вигідно через посередницьку компанію "Вугілля України" розподіляти потоки вугілля і коштів. Ось чому йде реалізація вугілля за ціною від 840 до 1100 грн за тонну", - заявив Волинець в ефірі ТРК "Україна" 7 квітня.

Він нагадав, що компанія ДТЕК, як і раніше, пропонує безпосередньо, без посередників, купувати вугілля у волинських і червоноградських шахтарів за ціною 1500 грн за тонну, але міністерство виступає категорично проти цього. Лідер НПГУ називає ситуацію в галузі критичною: "Гірники позбавлені держдотацій, але зобов'язані продавати вугілля за заниженими цінами, теплові електростанції не здатні розрахуватися з шахтарями за спожите вугілля, оскільки в них занижений тариф, а шахтарі не можуть розрахуватися з енергетиками за використану електроенергію. І коло замкнулося на профільному міністрові Демчишині".

Профспілки звинувачують міністра енергетики та вугільної промисловості в некомпетентності, відсутності енергобалансу країни, умисній дискримінації теплової генерації шляхом лобіювання поставок електроенергії та вугілля з Росії. "Ось дивіться, мій колега Віктор Турманов говорить, що ми в Росії купуємо електроенергію по 85 копійок за кіловат і постачаємо її в енергоринок, а нашу електроенергію, з наших електростанцій - по 68, по 72 копійки. Ви розумієте, ми створили для російської економіки пріоритет і так знищуємо наші ТЕСи і наші шахти, які змушені скорочувати видобуток", - обурюється М. Волинець політикою, яку просуває Демчишин.

Він також нагадав, що шахтарі ще в січні говорили про це, коли пікетували Кабінет Міністрів, звертали увагу, що "людина не компетентна і дії її абсолютно руйнівні для галузі, для економіки країни". Але керівництво держави їх не чуло. Відтоді ситуація тільки погіршилася. "Демчишин не сформував програму розвитку енергетичного комплексу, не збалансував енергоносії, Кабінет Міністрів повинен розуміти це і відповідати за дії свого члена", - вважають у НПГУ.

Під час об'єднаного з'їзду 21-22 квітня в Києві сотні делегатів профспілкових організацій вугільників з усієї країни і тисячі шахтарів, які приїдуть до столиці, щоб підтримати з'їзд, мають намір поставити перед керівництвом країни питання про персональну відповідальність міністра Демчишина за ситуацію в галузі і зажадати його відставки. "Шахтарі змушені брати ситуацію у свої руки і будуть такого міністра виносити з крісла. Усі розуміють - і шахтарі, і енергетики, - що з цією людиною нема про що розмовляти", - прогнозує Михайло Волинець.

Раніше, 7 квітня, Державна фіскальна служба оприлюднила дані про імпорт вугілля в Україну в I кварталі 2015 року. Всього імпортовано 3,6 млн тонн вугілля на $405 млн. У березні в країну поставлено 1 млн 197,892 тис. тонн вугілля на $136,98 млн із середньою ціною понад $114/т, що становить 2 673 грн/т.

Шахтарі неодноразово зверталися в адресу міністерства і особисто до Демчишина, востаннє 2 квітня, з вимогою встановити ціну на вугілля вітчизняного видобутку на рівні, що не нижчий від імпортної альтернативи. Це допоможе їм вижити без держдотацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram