ГоловнаЕкономікаБізнес

"Метінвест" оголосив про стан дефолту (доповнено)

Метгрупа Ахметова прострочила низку кредитних платежів

"Метінвест" оголосив про стан дефолту (доповнено)
Фото: www.inzider.ru

Металургійна група "Метінвест", яка належить Рінату Ахметову, оголосила, що вона перебуває у стані дефолту.

Про це йдеться в аудованих консолідованих фінансових результатах діяльності "Метінвесту" за 2014 рік за стандартами МСФЗ.

"Паралельно із сьогоднішньою публікацією фінансових результатів за 2014 рік група оголосила про те, що вона перебуває у стані дефолту і починає три проекти погодження з власниками своїх облігацій термінів погашення у 2015-му, 2017-му і 2018 роках. Метою цих проектів є відтермінування погашення основної суми боргу за облігації з терміном погашення 20 травня 2015 року, а також отримання згоди від власників облігацій на відмову від свого права висувати вимоги у зв'язку з певними теперішніми і майбутніми випадками дефолту облігацій з термінами погашення у 2015-му, 2017-му і 2018 роках", - йдеться в повідомленні.

Група також повідомила про переговори з кредиторами з приводу доекспортного фінансування, щоб ті відмовилися від претензій через невиконанням деяких зобов'язань групи.

У березні група вже спробувала одержати додаткову згоду кредиторів на доекспортне фінансування часткового відтермінування березневих і квітневих основних кредитних платежів. Тоді згоду від 100% кредиторів так і не отримала, що призвело до дефолту оплати на загальну суму 113 млн дол. Цей дефолт тривав і в день публікації звіту (8 квітня 2015 року).

Фінансовий аналітик Сергій Фурса з компанії Dragon Capital у своєму блозі для видання Hubs пояснив, що таке повідомлення про проблеми з платежами - нормальна цивілізована практика. Це не означає, що компанія відмовляється оплачувати рахунки. "Метінвест" веде переговори з кредиторами. "Ніхто нікому хрестовий похід не оголошував, до суду не подавав", - пише Фурса. Він додає, що такі переговори з власниками боргових паперів уже провела група компаній ДТЕК Ріната Ахметова і банк ПУМБ Ахметова. Про нові кредитні умови домовилася і компанія "Феррекспо" Костянтина Жеваго. Та й сама Україна веде переговори зі своїми кредиторами про відстрочку платежів за єврооблігаціями.

Нагадаємо, що "Метінвест" - найбільша компанія України. До групи входять металургійні та гірничорудні підприємства, розташовані в Україні, країнах Європи та США. Мажоритарним акціонером компанії є Рінат Ахметов. Уже кілька років компанія є найбільшою в Україні за доходами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram