ГоловнаЕкономікаБізнес

З рахунків ДПЗКУ через 4 офшори вивели $132 млн

Корпорація постачала зерно, не отримуючи оплати.

З рахунків ДПЗКУ через 4 офшори вивели $132 млн
Фото: 21food.com

З рахунків ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" (ДПЗКУ) через чотири офшорні компанії виведено $132 млн. Про це в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" розповів в.о. голови правління ДПЗКУ Валерій Томіленко.

"У 2014 році з ДПЗКУ через чотири невідомі офшорні компанії ішов живий товар: пшениця, ячмінь, кукурудза. Товар купувався за гроші китайського контракту! Було завантаження кораблів, товар доправили, покупці розрахувалися з офшорами, але жодного долара за відправлені кораблі на рахунки ДПЗКУ не надходило. Так украдено небагато-немало - $132 млн", - сказав він.

За його словами, існує також факт попередньої оплати на 40 млн грн компанії, яка мала постачати корпорації паливо для сушіння зерна на елеваторах, але його так і не доправили.

Томіленко уточнив, що його команді вдалося закрити корупційні "дірки", через які бюджетні гроші йшли потоком.

"Звичайно, це провокує величезну протидію. І якщо хтось украв сотні мільйонів, то пару з них він точно може витратити на інформаційну війну", - вважає керівник ДПЗКУ.

Нагадаємо, ДПЗКУ створена урядом України в серпні 2010 року. До її складу входить розгалужена мережа філій - лінійні та портові елеватори, млини, комбікормові та круп'яні заводи. Сумарно 53 підрозділи-філії ДПЗКУ можуть зберігати 3 750 000 тонн зернових, зокрема сумарні потужності для перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів становлять близько 2,5 млн тонн зернових вантажів на рік.

Держкорпорація 2012 року домовилася з Експортно-імпортним банком Китаю про надання кредиту на $1,5 млрд, який планували використовувати для закупівлі зерна на експорт згідно з торговельними угодам з КНР. Оператором з китайської сторони за цим контрактом, розрахованим на 15 років, виступила Китайська національна корпорація машинної промисловості і генеральних підрядів (ССЕС).

ДПЗКУ до кінця 2015 року має намір експортувати 3,5 млн тонн зернових у рамках китайського контракту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram