ГоловнаЕкономікаБізнес

Євросоюз висунув "Газпрому" звинувачення у монополізмі

Росію викрили у зловживаннях під час поставок газу до Європи

Євросоюз висунув "Газпрому" звинувачення у монополізмі
Еврокомиссар Маргрет Вестагер
Фото: EPA/UPG

Антимонопольні органи Європейського Союзу у середу висунули російському "Газпрому" офіційне звинувачення у зловживанні монопольним становищем у Польщі, Угорщині, Естонії, Латвії, Литві, Чехії, Словаччині, Болгарії.

Про це повідомляє Reuters.

"Ми вважаємо, що вона [компанія "Газпром"] могла створити штучні бар'єри для поставок газу з одних країн Центральної та Східної Європи в інші, перешкоджаючи міжкордонній конкуренції. Зберігаючи національні газові ринки розділеними, "Газпром" дозволив собі встановлювати ціни, які ми вважаємо на цьому етапі несправедливими", - заявила єврокомісар з конкуренції Маргрет Вестагер.

Штраф за зловживання монопольним становищем може сягати 10% від річного обороту.

Нагадаємо, антимонопольне розслідування щодо "Газпрому" почалося у 2012 році. Російського монополіста підозрювали у зловживанні домінантним становищем на постачання газу у країни Південної та Східної Європи.

У "Газпромі" тоді заявляли, що дії Єврокомісії - це спроба тиску з метою зниження цін. Представники компанії зазначали, що "Газпром" і російський уряд пропонували Єврокомісії діалог, але з боку єврочиновників не було жодних відповідних дій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram