ГоловнаЕкономікаБізнес

Продовження шахтарських протестів залежить від рішень президента, - лідери профспілок

Вугільники заявили, що борги з зарплати поки не виплатили, а плани щодо закриття шахт не скасували

Продовження шахтарських протестів залежить від рішень президента, - лідери профспілок
Фото: Макс Требухов

Шахтарі домагатимуться зустрічі з президентом, а також роботи з народними депутатами, щоб реалізувати усі рішення і вимоги, ухвалені на Третьому об'єднаному з'їзді. Про це заявив заступник голови Профспілки працівників вугільної промисловості України (ППВП) Валерій Мамченко, пише РБК-Україна.

За його словами, керівництво країни розуміє, що ці питання, проблеми шахтарів потрібно вирішувати, оскільки необхідно збалансувати паливно-енергетичний комплекс для нормального проходження наступного опалювального сезону. Шахтарі чекають відповідних рішень від влади, зокрема президента Петра Порошенка. "Подивимося, як розвиватиметься ситуація, і за фактом зберемо пленум ППВП, щоб ухвалити рішення, як діяти далі. Чи підтримають нас наші колеги з НПГУ - це їм вирішувати. Всі останні акції протесту для відстоювання прав шахтарів і в січні, і в березні і тепер у квітні ми проводили разом. Ми розраховуємо на те, що і далі будемо єдиними", - зазначив Мамченко.

Заступник голови Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) Анатолій Акімочкин зазначив, що у вівторок, 28 квітня, НПГУ збирає в Києві раду голів, на якій ухвалюватиметься рішення, як діяти далі. "За великим рахунком нічого ж не змінилося. Борги з зарплати перед шахтарями так і залишилися, на розвиток вугільної промисловості не виділили ні копійки, плани щодо закриття шахт як були так і залишилися, в бюджеті немає статті на перспективний розвиток шахт", - підкреслив Акімочкин.

Він зазначив, що, за словами чиновників, існує якась концепція щодо реформування вугільної галузі, однак шахтарські профспілки її не бачили і проблемні питання досі не почали вирішуватися.

За словами профспілкових лідерів, якщо не виплачуватиметься шахтарям заробітна плата, то не виключено, що акції протесту проведуть у регіонах. Зокрема, представники профспілкових організацій шахтарів у Західній Україні заявляли, що в такому разі діятимуть жорстко у себе на місцях.

Шахтарі взяли паузу і ухвалять рішення щодо подальших дій, залежно від рішення влади. Не виключено, що акції протесту відновляться, але тільки в іншому форматі: в регіонах, можливо, якась частина у Києві у вигляді пікетів та мітингів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram