ГоловнаЕкономікаБізнес

Суд дав кредитну відстрочку "Азовмашу" через АТО в ролі форс-мажору

Київські судді створили прецедент для підприємств-боржників.

Рішення Київського апеляційного господарського суду щодо маріупольського заводу "Азовмаш" від 7 квітня 2015 року може стати лазівкою для всіх підприємств-боржників банків, які розташовані на прилеглих до зони АТО територіях. Це випливає з документів, які має РБК-Україна.

Згідно з рішенням суду, колегія суддів на чолі з Лесею Сітайло вирішила, що наявність у "Азовмаша" проблем з виконанням кредитних зобов'язань перед банком ще до початку проведення АТО "зумовлена складними економіко-соціальними умовами", які можна вважати обставинами непереборної сили.

У рішенні суду сказано, що такі несприятливі суспільно-політичні події, на які посилається "Азовмаш", підтверджено "державою в законодавчих актах (Закон України 02.09.2014 р. №1669-VII "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції і правових актів про початок проведення АТО".

При цьому, як випливає з постанови апеляційного Госпсуду Києва, для ухвалення такого рішення суддям не потрібно пред'являти документи, що підтверджують факт впливу на підприємство військових дій, соціальних протестів чи погіршення умов для виробництва і збуту продукції.

Тож у суді створено прецедент, згідно з яким будь-яке підприємство, яке перебуває поруч із зоною АТО і має борги перед банками, має підстави для того, щоб домогтися якщо не розірвання, то істотної зміни положень кредитного договору на своїх умовах. Згідно з рішенням суду, "Азовмашу" вдалося відстрочити сплату боргу до 31 грудня 2016року.

Нагадаємо, раніше в ЗМІ з'явилася інформація про те, що "Азовмаш", який контролює сім'я Юрія Іванющенка, звернувся до суду з вимогою відтермінувати виплати банківських кредитів у зв'язку з проведенням АТО в частині Донецької області. Першу інстанцію Госпсуду Києва представники Іванющенка програли - суд визначив, що до моменту початку АТО "Азовмаш" уже мав значну прострочену заборгованість перед одним із комерційних банком у розмірі 18,3 млн дол. (із загальної кредитної лінії у розмірі 27 млн дол.). Загальну кредиторську заборгованість "Азовмашу" експерти оцінюють у 564,4 млн дол.

У ЗМІ також обговорюють інформацію про те, що паралельно з вирішення питання невиплачених кредитів власники "Азовмашу" переносять виробництво на територію Росії, де вже практично налагоджено випуск і реалізацію деяких видів продукції.

Експерти ринку і банкіри зазначають, що якщо не буде вжито заходів, то найближчим часом українська економіка втратить великого промислового виробника, кредитори не зможуть повернути свої вкладення, а регіон втратить робочі місця і соціальну стабільність.

Нагадаємо, загальний обсяг кредитів, наданих банками України в Донецькій і Луганській областях, станом на 1 січня 2015 року дорівнював у гривневому еквіваленті 58,7 млрд грн. Із них юридичним особам було видано 42,8 млрд грн, фізичним особам - 15,9 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram