ГоловнаЕкономікаБізнес

Генпрокуратура програла суд за "Донбасенерго"

Прокурорам відмовили в поверненні енергокомпанії Гуменюка у держвласність.

Генпрокуратура програла суд за "Донбасенерго"
Фото: zn.ua

Генеральна прокуратура не змогла через суд скасувати приватизацію підприємства "Донбасенерго", яке 2013 року купила компанія бізнесмена Ігоря Гуменюка. 24 квітня Окружний адмінсуд відмовився задовольнити відповідний позов ГПУ.

У ньому прокурори просили визнати протиправними та скасувати десять актів Кабміну та Фонду держмайна, зокрема розпорядження уряду про затвердження умов продажу держпакету акцій "Донбасенерго", наказ ФДМ про затвердження додаткових умов для участі в конкурсі та наказ про результати приватизаційного конкурсу від 21 серпня 2013 року.

Своє прохання ГПУ обґрунтувала тим, що приватизацію провели всупереч положенням законів "Про приватизацію державного майна" та "Про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації щодо реалізації положень Державної програми приватизації на 2012-2014 роки". На думку Генпрокуратури, рішення про затвердження плану розміщення акцій підприємств ПЕК належить до компетенції Кабміну, тоді як його ухвалював ФДМ.

Доводів Генпрокуратури суд не прийняв, ґрунтуючись на тому, що на момент прийняття рішення про приватизацію "Донбасенерго" - 30 січня 2012 року, - ці норми законів ще не набули чинності. Вони почали працювати тільки з 18 лютого 2012 року.

Нагадаємо, належна Гуменюкові компанія "Енергоінвест Холдинг" придбала 60,8% акцій "Донбасенерго" в серпні минулого року за 719 млн грн.

"Донбасенерго" виробляла електричну енергію на Старобешівській і Слов'янській теплоелектростанціях, розташованих у Донецькій області. Зараз Старобешівська ТЕС конфіскована терористами ДНР. Загальна потужність енергоблоків компанії становила 2820 МВт. Компанія також забезпечувала теплом місто Миколаївку (Слов'янський район) та селище Новий Світ (Старобешівський район), де розташовані станції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram