ГоловнаЕкономікаБізнес

Бахматюк запропонував запустити "друкарський верстат" для інвестицій в інфраструктуру

Олігарх зажадав від держави зробити перший крок

Бахматюк запропонував запустити "друкарський верстат" для інвестицій в інфраструктуру
Фото: Макс Левин

Україна сьогодні потребує масштабних інвестицій у розвитку інфраструктури, більшу частину яких має взяти на себе держава, заявив на конференції New Ukraine бізнесмен Олег Бахматюк. Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Бахматюк не виключає, що для цього варто запустити "друкарський верстат", почавши емісію. "Не треба цього боятися. Якщо вони йдуть на розвиток України, то це дасть ефект, ці гроші повернуться", - підкреслив він.

На його думку, проект розвитку інфраструктури має бути не меншим за 10-20 млрд доларів, з яких 60-70% мусить дати Україна. "Наприклад, можна було б вкласти гроші у розвиток порту "Південний". "Там треба робити поглиблювальні роботи, близько мільярда доларів. Таких грошей зараз ніхто не може знайти. Він має побудувати інфраструктуру залізниці, це ще близько мільярда доларів. Побудувати автомобільні дороги", - пояснив Бахматюк. Іншим важливим проектом він назвав розвиток вагонобудування для оновлення парку "Укрзалізниці".

Бізнесмен вважає, що настільки масштабна емісія не матиме серйозного впливу на інфляцію, якщо гроші направлятимуть в економіку, а не крастимуть. "Зрозуміло, що якщо поцуплять 60%, така маса вплине на ринок", - зазначив він.

"400 млрд гривень - це що багато, хіба? Це 20 млрд доларів. Подивіться на Польщу, вона освоювала, коли увійшла в Європейський Союз, по 50-60 млрд доларів. Так, це багато для інфляції, але з чого виходить інфляція? Якщо ви купите український цемент, український метал, якщо дасте зарплату українському робітникові, то звідки з'явиться інфляція? Ми не стимулюємо попит, ми його тримаємо на рівні", - сказав він.

Бахматюк впевнений, що якщо держава зробить перший крок, то за нею підтягнуться й інвестори.

Нагадаємо, що НБУ вирішив обмежити зростання монетарної бази у 2015 році сумою у 91 млрд гривень, тобто у кілька разів меншою, ніж пропонує Бахматюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram