ГоловнаЕкономікаБізнес

Іллічівський порт спростував закупівлю палива "з подвійною переплатою"

Підприємство має намір позиватися до "Наших грошей".

Іллічівський порт спростував закупівлю палива "з подвійною переплатою"
Фото: segodnya.ua

Інформація про закупівлю Іллічівським портом пального за завищеною ціною не відповідає дійсності. Про це йдеться в заяві прес-служби порту з приводу публікації "Наших грошей".

"(Ця) стаття про результати тендерних закупівель пального ДП "Іллічівський морський торговельний порт" - з явним натяком, що дискредитує керівництво порту, а також із певними висновками, що не мають стосунку до реальності і з переходом на обговорення особистості", - йдеться в заяві. Також прес-служба опублікувала розгорнутий аналіз положень підписаного 14 квітня 2015 року контракту між ТОВ "Систем Інвест Трейдинг" і ДП "Іллічівський морський торговельний порт", який досліджували автори статті.

Так, згідно з аналізом, ще на початку роботи над контрактом у лютому 2015 року з метою недопущення необґрунтованих витрат комітет вирішив, що ціна за одиницю товару, який постачатимуть, не повинна перевищувати максимальну ціну, яка підтверджена відповідною довідкою (оригінал або нотаріально завірена копія), яка видана Державним підприємством "Державний інформаційно-аналітичний центр моніторингу зовнішніх товарних ринків". При цьому в ціну закладається максимальний поріг, щоб уникнути необхідності багаторазового проведення тендерів протягом року.

Ціна договору становила 148 298 000 грн, що еквівалентно 6 млн 368 тис. 60 дол. за офіційним курсом на день розкриття пропозицій тендера. Фактично постачання за договором відбулася із 17 по 27 квітня 2015 року на підставі заявки на постачання дизельного палива і бензину за цінами, вказаними в листі ТОВ "Систем Інвест Трейдинг" і довідці ДП "Державний інформаційно-аналітичний центр моніторингу зовнішніх товарних ринків", а саме:

- Дизельне паливо - 22 470,00 грн/т. з ПДВ;

- Бензин А-95 - 27 010,00 грн/т. з ПДВ.

Тобто, зазначено в аналізі, вартість дизельного палива на 65,8% менше, ніж позначено в договорі, а вартість бензину А-95 - на 42,3%.

Також у довідці звертають увагу, що тонна палива містить не 1000 літрів, як припускали автори статті, а значно більше. В'язкість бензину А-95 становить 0,737 кг/м куб., а дизельного палива - від 0,8337 кг/м куб. до 0,8338 кг/м куб.

Тож вартість бензину А-95 становила 19,91 грн/л, а ДП - 18,74 грн/л, що значно дешевше від середніх цін по АЗС Одеської області на момент постачання.

У прес-службі також заявили, що ДП "Іллічівський морський торговельний порт" готує позови до суду про захист ділової репутації за фактом розміщення неперевіреної і недостовірної інформації в ЗМІ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram